Близо 3 века след построяването на Банското крило започва неговото спешно възстановяване

За първи път от два века започват ремонти в манастира "Св. Георги Зограф" в Света гора. Това става възможно с осигурени от служебното правителство близо 3,5 милиона лева. 

Българската държава винаги е отделяла средства за поддръжката на манастирите в Света гора, Атон. Мястото за което православните вярват, че е най-свято на земята.

Годината е 1230 - Цар Иван Асен Втори побеждава в битката при Клокотница и за кратко България се оказва собственик на Света Гора - за 11 години. В чест на тази славна победа е построена и кулата зад мен, която е дадена като дар на монасите за да се предпазват от пиратите. 
Освен държавата през вековете много знатни българи инвестират парите си тук.

"Банското крило е построено 1755 година от един виден банскалия, който забогатява с търговия, тогава в Османската империя и решава да вложи парите си във вечната банка", каза Йеромонах Гавриил.

„Темата на NOVA": Света гора - пътуване назад във времето (ВИДЕО)

Близо 3 века след построяването на Банското крило започва неговото спешно възстановяване.
И сега това крило подлежи да се отремонтира, защото са минали 250 години и трябва вижда се как самата конструкция е слегнала в вътрешната си част.

Йеромонах Гавриил идва на Света гора преди 20 години. След социалистическия режим - монасите в обителта били твърде малко. А условията на живот, като в 10-12 век.
"Имаше газени лампи по стаите и печки на дърва. Виждаме, че тези неща са много пожароопасни. Много от манастирите на Света гора са изгорели от пожари и затова се опитахме доколкото може да има осветление в стаите, да има електричество, което да премахне опасността от пожарите", споделя той.

Днес в манастира живеят 40 монаси, има и послушници. "Хората, които идват тук са свикнали на един по-различен начин от този, който са живели хората преди 100 и преди 200 години. Налага се да сградите да имат и допълнителни неща в тях, които са от естествените нужди на всеки човек - да има нормална тоалетна, да има място където човек да изпере дрехите си", коментира Йеромонах Гавриил.

Света гора остава място за най-искрена молитва. За това и в храма на българския манастир “Св. Георги - Зограф” няма електричество, а по време на нощните служби светлината идва само от свещите.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook