70 процента от испанците са против амнистията

Продължават масовите протести в Испания. Този уикенд около 170 хиляди души се събраха на митинга само в Мадрид. Те са недоволни от амнистията за каталунските сепаратисти. За да останат на власт, премиерът Педро Санчес и социалистите сключиха сделка с няколко малки сепаратистки формации. С техните гласове, новото правителство беше одобрено. В замяна, социалистите ще освободят от затворите около 400 души, арестувани след опита за референдум за независима Каталуния от 2017. Проучванията на общественото мнение сочат, че 70 процента от испанците са против амнистията. 

Протести в Испания заради сделка на премиера Санчес с каталунските сепаратисти

"Ние сме на протеста, заради срамните неща, които стават в Испания. Никога в живота си не бях виждал премиер да си купува поста. И сега чакат да си плати за купеното. Това е скандално", заяви Хуан Хосе Родригес, един от протестиращите в Мадрид.

Кармен Лаго, протестираща в Мадрид, обясни: "Аз съм срещу лъжата. Този човек безсрамно обясняваше, че ще направи едно, а накрая изведнъж си промени позицията. Такъв не може да е министър-председател".

Педро Санчес положи клетва като премиер на Испания