Това е поредният от серия трусове в района

Земетресение с магнитуд 6,9 разлюля южните части на Филипините, съобщи Геофизичният институт на САЩ (USGS), цитиран от Франс прес. Това е поредният от серия трусове в района през уикенда.

Земетресението е станало малко преди 04:00 ч. местно време на дълбочина 30 км. Епицентърът му е бил на около 70 км североизточно от община Хинатуан, на остров Минданао. Филипинският институт по вулканология и сеизмология заяви, че няма опасност от цунами.

Малко по-късно американският геофизичен институт отчете още едно земетресение, с магнитуд 5,4, на 28 км източно от Арас-Асан и на дълбочина 43 км.

Мощен трус разтърси Филипините

В събота земетресение с магнитуд 7,6, последвано от няколко силни вторични труса, разлюля остров Минданао, при което загинаха най-малко двама и бяха ранени четирима души. Земетресение с магнитуд 6,7 стана в района на 17 ноември. Тогава жертвите бяха девет.

Филипините се намират в района на тихоокеанския "огнен пръстен" (зона на интензивна сеизмична и вулканична дейност) и земетресенията там са почти ежедневни. Повечето от тях обаче са твърде слаби, за да бъдат усетени от хората.

Източник: БТА, Десислава Иванова