При второто гласуване в зала се регистрираха 68 депутати

Заседанието в парламента се провали за втори пореден ден. След като вчера опозицията окупира трибуната заради демонтажа на Паметника на Съветската армия, днес управляващите формации не влязоха в зала. Така кворумът беше провален. С това бе блокирано и гласуването на бюджета за следващата година.

Напрежение в парламента, депутати окупираха трибуната (ВИДЕО)

„Виждаме управленска немощ и импотентност. Тези хора нямат капацитета да управляват държавата. Единственото, което могат да правят, е да режат глави на паметници. Дори нямаха смелостта да дойдат в парламента, за да се срещнат очи в очи с нас. Няма как да бягат вечно. В понеделник ще бъдат тук, след като мине банкетът на ДПС”, заяви лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов.

„Видяхте, че лъсна лицемерието на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Бюджетът, пенсиите и социалните плащания изобщо не са им приоритет, както твърдяха. Банкетът победи бюджета”, обясни Нинова.

„Колегите от ДПС действително са имало коледно парти. Доколкото разбрах на голямата коледна трапеза са присъствали и ГЕРБ, и ПП”, твърди Станислав Балабанов от ИТН.

Следващата седмица опозицията готви нов протест в залата срещу промените в Конституцията. „Възраждане" обявиха, че няма да допуснат провеждане на заседания. От БСП и ИТН обаче обясниха, че имат намерение да участват в гласуванията на бюджета, но ще бойкотират конституционните промени.

 От ПП-ДБ завиха, че нямат притеснения и ще работят извънредно.

„От „Възраждане" пак бяха подготвили циркове тази сутрин в Народното събрание. Затова решихме да направим извънредни заседания в понеделник и вторник. Не може да се опитват, през политически натиск, да изземат ролята на изпълнителната власт. Надявам се, че политическите им фанфари ще спрат до понеделник и ще можем спокойно да влезем и да си свършим работата”, каза съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

Още вчера в деловодството на парламента беше внесен проект на решение, подписан от Бойко Борисов, Кирил Петков и Делян Пеевски. Предложението бе петък да е почивен, а понеделник и вторник да бъдат работни. Дневният ред включва: отмяна на дерогацията, изслушване на ресорните министри за Паметника на съветската армия и приемането на промените в основния закон на второ четене. Последните ще бъдат разгледани от Конституционната комисия в събота.