Очаква се текстовете с новите предложения да влязат за разглеждане в зала във вторник

Парламентарната конституционната комисия заседава извънредно, за да гласува на второ четене промените в основния закон. Очаква се текстовете с новите предложения да влязат за разглеждане и в зала във вторник.

Ресорната комисия заседава извънредно в събота по промените в Конституцията

Предложения има внесени както от управляващите, така и от опозицията. Новото спрямо предните предложения е, че от властта не се отказват министри и депутати да имат двойно  гражданство. Вече ще има условие за уседналост от 18 месеца. Ограничават се правомощията на президента при избор на служебно правителство. Той обаче ще има по-широк обхват на избор при назначаване на премиер - председателите на НС и ВКС, управителят или подуправителят на БНБ. Също така и председателят или зам.-предедателят на Сметната палата, омбудсманът или неговият заместник.

Парламентът няма да се разпуска при невъзможност за съставяне на редовен кабинет, а ще заседава до нови избори. Изборът на регулатори ще става с минимум 2/3 мнозинство - 160 гласа. Толкова гласа събират ГЕРБ–СДС, ДПС и ПП–ДБ. 
Ограничават се правомощията на главния прокурор, а мандатът му ще е пет години. ВКС и ВАС - ще имат право на мандат от 7 години. Заседанието започва в 13:30 ч.