Каквото и да си правил, каквото и да си постигнал, сърцето тегли и се връщаш в България, споделя той

Валентин Йотков е български майстор, който е много по-известен в САЩ, отколкото в България. Той има изложби в световни галерии, носител е на много награди, ученик на художника Кеазим Исинов. Името му е включено в сборника „100 причини да се гордеем, че сме българи“. Негови творби се съхраняват в частни колекции у нас и по света. Той е член на Занаятчийското дружество на американските сребърници, Обществото на северноамериканските златари, Националната гилдия на сребърниците на България и на музея Метрополитън. В студиото на "Денят на живо" по NOVA NEWS той разказа за живота и творчеството си.

Творецът сподели, че една от мечтите му е била да направи копие на една от каните от Рогозенското съкровище. След като изложил творбата си написал, че тя не се продава, тъй като тя е близо до сърцето му. В последствие я продава, защото е знаел, че каната ще отиде при човек, който наистина знае стойността.

Йотков работи по техниката на древните траки. Творецът разказа повече за нея. Той си спомня, че когато и видял за пръв път Панагюрското съкровище е разбрал, че иска да се занимава точно с това, което прави днес. Авторът посочи, че златото е най-добрият материал за работа. „Да се работи с 22 карата злато е мечта“, допълни Йотков.

За заминаването му за САЩ той споделя, че това е била истинска авантюра за него. „Получих показа от галерия в Ню Йорк. По това време такива покани изчезваха в чекмеджетата на бюрокрацията и се появяваха след като е приключило събитието. Така се получи и този път, но реших да отида. Получих разрешение от Комитета по култура. Заминах за Америка с две торби, пълни с медни съдове и останах до 2022 година“, разказва творецът.

Той е получил статут на чужденец със значителни способности. „От 10 изисквания покрих 7. Получих статута и ми дадоха зелена карта“, продължава Йотков.

Ван Гог и кипарисите: За силата в трудните моменти (ГАЛЕРИЯ)

Творецът обясни, че техниката, която преподава за изработка на релефи е подходяща и за изработка на бижута, панели за мебели и др. Тя е много специфична и изисква време да се научи, допълни Йотков.

През 1994 г. авторът отваря ателие по медникарство и започва да преподава. Той споделя, че е обучавал хиляди хора от цял свят, а повечето от тях са професионални бижутери, дизайнери, реставратори от големите музеи, хора които работят за Холивуд.

Йотков разказа, че е живял в САЩ 32 години, но никога не го е напускала мисълта за България. „Каквото и да си правил, каквото и да си постигнал, сърцето тегли и се връщаш в България, по-хубаво от родината няма“, допълни той.

Творецът е направил ателие в Асеновград, където продължава да преподава. „Ние сме люлката на тази техниката. Тук е най-старият релеф върху злато, намерен преди 5 хил. години. Не трябва тази техника да бъде забравена“, смята творецът. Той си пожелава да възроди метода в родината. „Винаги съм мечтал за първия клас, който ще направя в България, това ще бъдат хора с големи сърца. Така и се получи. Те станаха приятели помежду си, мои приятели, наричат ме „майсторе“, разказа Йотков. Той допълни, че е имал ученици чужденци. Имал е и ученичка от Белгия, която е пристигнала със стипендия от кралското семейство.

Той разказа и за своя учител Кеазим Исинов и за работата си в Италия.

Художник: Цяла България е като психиатрична клиника

Повече от разговора гледайте във видеото.