Лидерът на ГЕРБ намекна, че може да се стигне до смяна на министри

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов няма да заеме премиерския пост след ротацията през март. Това заяви самият той, като категорично отрече появилите се слухове, че може да застане начело на кабинета, вместо Мария Габриел.

Борисов: Ако има министри, които не са се справили, ще бъдат сменени при ротацията

Борисов обяви, че ротацията ще върви по първоначалния план. Така министър-председател на 6 март ще стане Мария Габриел. За да се случи това, Денков трябва да подаде оставка, а с него и цялото правителство. След това е необходимо всички министри наново да получат подкрепата  на мнозинството в парламента.

„България си имаше добър министър-председател. Сега в тази ситуация е по-добре да се съсредоточим върху работата със структурите, партиите и хората. Когато действа такъв принцип на жесток самоконтрол между всички участници в управлението, това е добре за държавата”, посочи Борисов.

Денков и Габриел: Шенген е огромна стъпка напред след 12 години преговори и 6 месеца усилена работа на кабинета и НС

Така, по думите му, ротацията ще е по план – Денков - Габриел. По план или не обаче се готви и смяна на министри. „Ще се направи анализ на всеки един. Ако има такива, които не са се справили толкова добре и напредъкът не им е толкова голям, ще бъдат сменени. Но това ще стане с анализ между лидерите и премиерите”, добави Борисов. Той заяви, че и ДПС има качествени кадри, но от самата партия не искали да бъдат част от управлението със свои хора. 

Анализът на експертите: Ще издържи ли „сглобката” до ротацията на премиера

Относно назначенията в регулаторите ще се търси подкрепата и на опозицията, но от „Възраждане” и „Има такъв народ” по-скоро предвиждат край на сглобката. „Необясним е ентусиазмът на Борисов, с който той обяснява как правителството работи много добре. Това правителство е не просто некадърно, то е вредно, то не е българско, то изпълнява единствено и само чужди нареждания. Хората в това правителство трябва да бъдат съдени за държавна измяна и „Възраждане” ще се погрижи за това”, категоричен е Костадин Костадинов.

„Те, че ще се карат – ще се карат. Вероятно ще сменят някого, но това няма никакво значение. Тази сглобка трябва да се разпадне”, смята Тошко Йорданов от ИТН.

От ДПС и БСП не коментираха темата.