След посещението в Индия българската делегация се отправя към Виетнам

Председстелят на парламента Росен Желязков e на официално посещение в Индия. Поводът - интензивни срещи за насърчаване на инвестициите между двете страни. Предстои и визита във Виетнам.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков е на посещение в парламента на Индия, заедно с делегация, в която участват представители на всички парламентарни групи. Желязков проведе серия от срещи с председателите на парламента в Индия и заедно отдадоха почит пред паметника на Махатма Ганди.

Росен Желязков в Индия: Българската делегация ще отдаде почит пред паметника на Ганди

Росен Желязков и българската делегация бяха посрещнати в Ню Делхи. Последваха серия от срещи. За разлика от България тук парламента е разделен на Долна и Горна камара. Съответно с около 540 и 240 представители. И въпреки че тя е с повече депутати, то горната има повече власт да променя или отменя взетите от тях решения.

Желязков разговаря с председателите и на двете камари, както и с председателя на индийския парламент Ом Бирла. "Това е среща на високо политическо ниво. Тя има за цел да възстанови интензивността на отношенията между България и Индия, които са традиционни, но през последните години като че ли и заради нашите вътрешни неуредици бяха поставени на по-заден план", заяви той. 

А интереса е от двете страни. Обема на индийските инвестиции у нас е стотици милиони в различни области, включително новите технологии.
"Ще даде възможност за насърчаване на инвестициите и то в контекста на очакваното подписване на споразумението за свободна търговия между ЕС и Индия. Те търсят нашата подкрепа за техни инициативи, това е за соларния Алианс", добави той. 

Завръщане към селските райони: Как Индия се бори с безработицата

Преди срещите Росен Желязков и парламентарна делегация отдадоха почит пред паметника на Махатма Ганди в двора на индийския парламент. Веднага след като приключи посещението в Индия българската делегация се отправя към Виетнам.