Той бе организиран от военния министър Тодор Тагарев

Напрежение на старта на новия политически сезон. Депутати и председатели на парламентарни групи не са получили покани да присъстват на Богоявленския парад. Председателят на парламента Росен Желязков ще пита министъра на отбраната Тодор Тагарев, чието ведомство организира вчерашния водосвет с бойните знамена, каква е причината за този прецедент. 

Водосвет на бойните знамена на Българската армия беше отслужен на Богоявление

За скандала стана ясно във Виетнам, където председателят на НС Росен Желязков е на посещение. Той заяви, че досега не е имало прецедент депутатите да не бъдат поканени на освещаването на бойните знамена и заяви, че ще направи проверка каква е причината.

„Предполагам, че става въпрос за някакво недоглеждане. И Богоявление и Йордановден би трябвало да обединяват всички ни. Ще поискам необходимата информация, за да се прецени дали става дума за недоглеждане или по-особено отношение от страна на организаторите. Защото би било пък странно да нямаме информация и мотивите да се върви по линията на парламентарния контрол“, каза още Желязков.

Радев сезира в понеделник КС за „бруталното посегателство” върху Конституцията

Остри критики се чуха и от БСП. Борислав Гуцанов заяви, че „ако това е така, за пореден път става ясно, че Тагарев е опасен за националната сигурност на страната и колкото по-бързо си тръгне от позицията министър, толкова по-добре“. Депутатът от БСП каза още, че е „недопустимо министър на отбраната да се държи по този начин“.

От Министерството на отбраната на този етап изпратиха кратко становище.

"Организацията на Водосвета на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия, който се провежда традиционно на Богоявление, е съгласно държавния протокол и не е променяна от над 20 години. Вратите на Министерството на отбраната остават отворени за конструктивен диалог с народните представители в интерес на сигурността и отбраната на страната".