Темата повдигна разследване не NOVA

„Поздравления за рубриката на Вероника Димитрова. В нея се поставят наистина наболели проблеми”. Това заяви в предаването "Здравей, България" по NOVA адвокат Ивета Анадолска.

„По следите”: Мъж твърди, че е дал 142 000 лв. на ясновидка за разваляне на черна магия

Миналата седмица в рубриката "По следите" Вероника Димитрова разказа историята на мъж, който твърди, че е дал 142 000 лв. на ясновидка за разваляне на черни магии. По думите му изчистването струва 1000 лв., като първоначално трябва да се направят три процедури. Така автоматично първата такса става 3000 лв. Мъжът поясни, че направата на бяла магия му струвала 6000 лв. За да плати услугите, дал всичките си спестявания и изтеглил няколко кредита.  

По думите на адвоката такива случаи могат да бъдат преследвани от прокуратурата.

„Аз съм скептична по отношение на начина, по който се процедира с предварителната прокурорска проверка по Закона за съдебната власт, какъвто явно е случаят. Има постановен отказ да се образува досъдебно производство, тъй като в този начин на разследване се събират само данни, които са с доста по-стеснени възможности. При образувано досъдебно производство могат да бъдат събрани доказателства, които в този случай вероятно ще са все косвени, но трябва да водят до единствения възможен извод, че въпросната ясновидка е извършила измама”, коментира Анадолска.

Според нея в конкретния случай, дори да беше образувано досъдебно производство от прокуратурата, пак шансовете за доказване на престъпление щяха да бъдат малки.

„Но не са и нищожни. Да, мъжът е дал парите доброволно, но става дума за измамата като престъпление – за това, че тя го е въвела в заблуда с обещанията за разваляне на черна магия и лекуване. По начина, по който заблуждаваш човека, ти го мотивираш да се разпореди с тези суми”, добави още Ивета Анадолска.

Тя посочи, че подобно престъпление се наказва с 1 до 6 години затвор. По думите ѝ в момента има образувани дела и внесени обвинителни актове срещу хора, представящи се за ясновидци.

Адвокатът препоръча хората, които се обръщат към гадатели, да споделят това със свои близки, за да има поне косвени доказателства за целия процес, през който минават.

Целия разговор гледайте във видеото.