"Руската църква в София категорично е на България", заяви той

„Не е тайна, че страните членки на НАТО разчитат на американската помощ. В това учение "Непоклатим бранител 2024" (Steadfast Defender 2024) акцентът ще бъде прехвърлянето на огромни военни части в Европа”. Това заяви бившият началник на разузнаването Димо Гяуров в предаването „На фокус” по повод военните игри, в които ще участват около 90 000 военнослужещи от всичките 31 страни членки и от Швеция, а Русия го определи като връщане в годините на Студената война.

„Това учение е продължение на друго голямо учение, когато НАТО видя, че има несъвместимост на транспортните коридори на една или друга държава, че има големи мостове, които големите танкове не могат да преминат и др.”, уточни бившият началник на разузнаването.

НАТО започва мащабно учение с 90 000 военнослужещи

Гяуров определи като провокация поисканите от руския президент Владимир Путин имоти в чужбина. Той смята, че българската държава не бива да реагира, а да си огледа архивите. „За Руската църква в София, собствеността категорично е на България”, категоричен беше Гяуров.

Калин Янакиев: Митрофанова не е собственик на Руската църква в София

Държавата ще води дело за собствеността на Руската църква в София

Относно предстоящата ротация в „сглобката” той каза, че в очакване на смяната на премиера Николай Денков с вицепремиера Мария Габриел половината държава не работи.
„Понякога демокрацията изисква и извънредни мерки”, обясни действията в парламента за председателския пост от „Възраждане” на Комисията за контрол на службите.

Ротация и евроизбори: Какви решения предстоят да бъдат взети от политиците и обществото

За опазването на българската граница Димо Гяуров обясни, че сме длъжни да хващаме на границата мигрантите, които искат през наша територия да навлязат в Европа. Той препоръча граничните съоръжения да бъдат опасани с електроника, пък дори да бъде наблюдавана от чужбина, това ще означава, че оградата и браздата са ефективни.