Проф. Светослав Малинов и Кристиян Шкварек за политическата конюктура

Проучване на Европейския съвет за външна политика прогнозира значително увеличаване на популярността на антиевропейските, популистки и крайнодесни партии и значителен спад в подкрепата за центристките партии.

Проучване: Подкрепата за популистките партии ще се увеличи на евроизборите

Преди пет години имаше подобни прогнози, които не се сбъднаха. Според мен отново няма да се сбъднат в пълен обем. Това коментира в ефира на „Твоят ден” по NOVA NEWS политологът проф. Светослав Малинов. По думите му в някои европейски държави ще има пробив на крайната десница. „В Германия подобни тенденции започват отдалеч и траят дълго”, уточни той. 

По думите му България ще излъчи 13 проевропейски евродепутати, които ще отидат в своите политически семейства. „Ще има засилване на дясното присъствие, което означава скептичност към благото на безразборната миграция, опити за ревизиране на зелената сделка”, каза Малинов.

Проучване: Около 50% от българите биха гласували на евровота

Политическият анализатор Кристиян Шкварек определи като "огромен мит" твърдението, че консервативните сили, които са малко по-вдясно от ЕНП, задължително са антиевропейски и обратното - че формациите вляво от ЕНП са проевропейски.

„За мен антиевропейски и крайни са крайнолевите в ЕП”, уточни Шкварек.

Целия разговор гледайте във видеото.