Димитър Ганев и Георги Киряков коментираха възможността за нови политически проекти

Президентът Румен Радев не присъства на клетвата на новоизбраните съдии в Конституционния съд Десислава Атанасова и Борислав Белазелков. 

Според политолога Димитър Ганев това е логична стъпка от страна на държавния глава. „Неговото поведение в последните месеци е съвършено ясно. Радев се опитва да се позиционира като основна алтернатива на управлението”, поясни той.

Президентът не присъства на клетвата на Атанасова и Белазелков

Ганев уточни, че е малко вероятно след мандата си Радев да излезе в политическа пенсия. „В последните няколко години той игра на политическия терен, ясно легитимирайки ПП. Стефан Янев по-скоро се опитваше да се легитимира чрез него. Трети опит с аватари не мисля, че би могъл да постигне сериозен успех. Единствената възможност за него е той да оглави партиен проект, а това няма как да стане, ако е президент”, подчерта политологът.

„През символната си роля на президент, Радев ще се опита да реализира партиен проект, след мандата си”, коментира политологът Георги Киряков. „След като той си позволява безпринципност, от гледна точка на Конституцията, за мен е ясен сигнал, че той ще върви към създаването на проект”, е мнението му. 

По думите му Радев ще трябва да черпи електорален ресурс от БСП. „Ако влезе на терена на проевропейски настроената промяна, ще катастрофира”, каза още Киряков.

Целия разговор гледайте във видеото.