Важното е, че трите партии от опозицията си партнират по ключови въпроси, смята той

„Понятието „сглобка” по никакъв начин не се отнася за опозицията. В България то придоби негативен смисъл. Хората не могат да намерят думи, за да обяснят как тези, които се търкаляха в калта, наричаха се как ли не, преминавайки всякакви червени граници, сега са се прегърнали“, каза политикът. Това коментира в предаването „ На фокус“ Румен Гечев от БСП.

Той уточни, че думата партньорство е по-подходяща за отношенията в опозицията, но то не е непрекъснато, тъй като имат определени различия. „Някои от колегите в другите партии се опитват да излязат напред и да си приписват всичко, което прави опозицията. Няма значение кой ще регистрира в деловодството искането до Конституционния съд. Важното е, че трите партии си партнират по ключови въпроси”, каза Гечев.

Василев за случая с имота на ул. "Чаталджа": Има опит да се нанесе репутационна щета срещу мен

По думите му по скандален начин са били избрани новите двама членове на Конституционния съд. „Те са обвързани директно с двете партии“, каза Гечев. По негови думи съдебната система на горните етажи не функционира добре. Той заяви, че в КС има хора, които нямат нужните професионални качества и не отговарят на изискванията.

Румен Гечев обясни, че отношенията между Румен Радев и БСП са сложни, тъй като президентът не за пръв път се занимава с политическо инженерство. Гечев допълни, че от държавния глава получиха политически тласък „Продължаваме промяната“. Гечев добави, че по времето на служебния кабинет са уволнени 14 000 души от администрацията и са заменени с толкова нови, които трябва да поддържат новите партии, генерирани от Президентството.

Гечев коментира и случая „Чаталджа“. По негови думи „Чаталджагейт“ трябва да бъде разгледан в детайли. "Наложителна е проверка, но нека съдът да реши. Нека се разследва, но това отклонява вниманието от други проблеми. Например, с посредниците за газа губим стотици милиони. Загубихме и няколкостотин милиона евро от ЕС в края на годината“, заяви политикът.

„ГЕРБ, ПП и ДПС водят борби преди ротацията, за да се реши кой да бъде сменен, с кого и при какви условия“, смята политикът.

Кабинетът дава примери, че в страните, приели еврото, няма шокова инфлация

Гечев коментира още: „Последната страна в ЕС, най-неразвитата икономически, не бива да влиза в обща валутна зона, тъй като тя се управлява от Германия, Франция, Италия и Испания. Те ще ни управляват и то в полза на техните икономики“, каза той. По негови думи тези страни в момента са затънали в колосални дългове, а ние ще трябва да ги плащаме.

Повече от разговора гледайте във видеото.