„Трябва да спре това държавата да се управлява по слухове”, настоя Асен Василев

Нов епизод във войната между институциите. Румен Радев е имал оферта да стане част от сглобката, но е отказал. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова. По думите ѝ именно това е причината за атаката към държавния глава от управляващото мнозинство. 

След като Делян Пеевски директно призова Радев на политическия терен, днес Йотова отрече подобни намерения от страна на държавния глава. И заговори за нов мотив за атаките. 

„Не смятам, че президентът би се поддал на когото и да е било, за да създава партия. Още повече, да му се диктува кога и как това да стане. Може би точно това „сглобката” не може да му прости. Защото от началото той не стана част от нея, макар че имаше такива оферти. Той нито за секунда не ратифицира законовите им действия. Това не се прощава”, каза Йотова.

Пеевски за Радев: Диктатурата му свърши

От „Продължаваме Промяната - Демократична България” категорично отричат за подобно предложение. „Не е канен. Знаете моето отношение към президента. Не мисля, че някой може да си е помислил, че аз лично бих го поканил”, каза финансовият министър Асен Василев. 

Вицепрезидентът поясни още, че Радев не е имал предвид, че ще създаде собствена партия когато заговори за нужда от алтернатива. „Той не каза, че е алтернативата, нито каза: „Аз ще направя тази алтернатива, аз ще създам партия”. 

Не на това мнение е председателят на БСП Корнелия Нинова, която е разчела различно думите на държавния глава. „Да напусне Президентството, да оглави партия, да се яви на избори, да спечели гласове и да участва в изпълнителната власт. Другото е да се криеш зад вратата на Президентството и да инженерстваш поредния проект”, е позицията ѝ. 

Денков за „Кешгейт”: Трябва да се изсветли всичко, което до този момент остава неизяснено

От БСП припомниха всички сигнали на партията срещу служебните правителства на Радев . Те са свързани със съмнения за злоупотреби с обществени поръчки и държавни имоти. „Ние не сме чакали сега Делян Пеевски да реши, че има корупция. Не си служим със слухове и импровизации”, подчерта Нинова. 

Василев призова да оставят всички сигнали на службите. „Трябва да спре това държавата да се управлява по слухове”, настоя той. 

От Търговище главният секретар на МВР Живко Коцев обяви, че в министерството има сигнали срещу Президентството, които се проверяват.