Около тази теза в "Денят на живо" се обединиха Елена Поптодорова и Веселин Вълчев

Ако Върховният съд в САЩ реши да изключи Доналд Тръмп от изборната надпревара в щата Колорадо, това ще окаже влияние върху вота на национално ниво. Около това менние се обединиха в в предаването „Денят на живо” по NOVA News бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова и бившият генерален консул на страната ни в Лос Анжелис Веселин Вълчев. 

"Това ще е историческо решение, тъй като би създало уникален прецедент. Това означава, че ако бъде отсъдено срещу Тръмп, то това реално ще създаде възможност един щат да диктува изборите на национално ниво. Това би означавало няколко щата да променят изборния процес в страната. Това не е лесно решение, затова и все още нямаме окончателно решение на Върховния съд", заяви Елена Поптодорова, коментирайки делото във Върховния съд на САЩ за искането на щата Колорадо да отстрани от бюлетината за президентския вот Доналд Тръмп.

Тя обясни, че Върховният съд в САЩ се състои от деветима съдии, които се назначават с президентски указ. „В момента в този орган превес имат републиканците – 6 спрямо 3 назначения за демократите. Истината е, че този съд малко избърза с началото на това много важно и тежко дело, което отнема повече време. По обичайната си процедура съдът би трябвало да се произнесе в края на месец юни, когато излиза в лятна ваканция. но фактът, че се забързаха с началото – може да означава, че очакваме окончателно решение до седмица”, посочи Поптодорова.

Върховният съд на САЩ изслуша аргументи по делото на Тръмп за участие в изборите

По думите ѝ към момента всички нагласи в САЩ показват евентуална подкрепа на президента Тръмп. "Тоест отхвърляне на искането на щата Колорадо. Защото не само консервативните съдии, но дори и тримата техни либерални колеги, поставиха много сериозни въпроси на юристите, които представляват щата Колорадо. Те се съсредоточиха повече върху юридическите тълкувания, върху юридическите текстове, отколкото върху поведението на самия президент", обясни бившият ни посланик в САЩ. 

Бившият генерален консул на страната ни в Лос Анжелис Веселин Вълчев посочи, че в заседанието на Върховния съд на САЩ по делото срещу Тръмп има два основни елемента. „Първият е, че ако един щат го изключи от бюлетината, то това ще повлияе на вота в страната като цяло. Второ – повечето съдии се съгласиха, че трябва да има закон, който да бъде прокаран в Сената и да урежда този  въпрос като цяло”, подчерта той.

Според него голяма част от мнението на върховните съдии по отношение на иска на щата Колорадо срещу Тръм – съвпада. „Ако мога да прогнозирам, мисля, че Тръмп няма да бъде изваден от бюлетината в Колорадо. И това ще се види още на 5 март, когато са първичните избори в този щат”, заяви Вълчев.

Той коментира и въпроса какво би станало, ако до тази дата Върховният съд не се е произнесъл. „Според мен Тръмп ще се яви на тези избори", категоричен е той. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.