40% от членовете ѝ са жени

„Винената партия” е формацията, която не ламти за сладостта на властта, но пък често прибягва до горчивата напитка на боговете. Те казват, че „глътката червено вино като че ли дава спокойствие на човека“

Денят на първото им събиране за тази година е специален и по още една причина – от „Винената партия” отбелязват края на Зарезановите празници, като символично подрязват лозите. Традиционният ритуал, в който участват членовете е последван от поздрав с химна на „партията“. А в него се пее “Винена е наш’та партия. Хубава е като виното. Винена е наш’та партия. Истинска е като виното".

След музикалното изпълнение идва време за тържество, което съпътства всяко едно събиране на виночерпците, а именно - с вкусни кюфтета и кебапчета.

Председателят на формацията Иван Лулейски заема този пост още от нейното създаване – преди почти 28 години. На втория конгрес членовете решават, че позицията ще е пожизнена за него.

"Винария" 2024: Дионисиево шествие се провежда в Пловдив (ВИДЕО+СНИМКИ)

Лулейски разказва: „Създадохме партията на 21.12.1996 г. Тогава беше модерно да се правят партии и ние гледахме от политиците“. 

Един от първите хора, посветили се на идеята за подобен тип партия, е Недко Костов, който е рамо до рамо с председателя още от създаването на формацията. Той казва: „Има правила, и то много точни: без вино, без ракия не трябва да се сяда.“

Лулейски казва, че основното правило, което всеки член на винената партия трябва да спазва, е да пие за удоволствие, а не да се напива. „Когато партиен член падне под масата, той сам си къса членската карта“, допълва председателят.

По думите на двамата мъже към днешна дата над 1000 души са влезли в партията и нито един не е напуснал. Липсват партийни вражди и боричкания, тъй като всички са обединени от любовта към виното.

Най-добрите винарски региони в Европа (ГАЛЕРИЯ)

Лулейски казва, че 40% от членския състав на партията са жени. „Представяте ли си маса без жена? Значи масата не е красива, не е приятна. Жените са и наш коректив, тъй като по някакъв начин, удряйки ни по кокалчетата отдолу под масата, казват колко да пием и докъде да се простираме“, допълва още той.

Членовете на „Винената партия” са единодушни, че погледът върху политиката и живота като цяло става по-бистър след няколко чаши от пенливия еликсир.

„Аз много пъти казвам, че може би политиците, преди да седнат на масата, следва да изпият по чаша хубаво вино и тогава да си казват само истината, а не да говорят едно и да вършат друго“, споделя председателят.

А докато в парламента се водят спорове около политическата ротация, хората от „Винената партия” се вълнуват повече за друга. „По-важна е ротацията бяло с червено да мешаме и кой какво му е сладко да пие“, казва Лулейски и определя политическата ротация като „пошлост“.

Въпреки гражданската си позиция, „Винената партия” няма парламентарни амбиции. Виночерпците казват, че големите истини за живота често се крият на дъното на чашата, а за да ги преглътнем лесно – най-много помага музиката.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase