Той е обвинен, че е изложил на риск сигурността на САЩ, като е съхранявал поверителни книжа след напускането си на Белия дом

Адвокатите на Доналд Тръмп поискаха от федерален съд да отхвърли обвиненията, че той незаконно е запазил поверителни документи, след като е напуснал Белия дом през януари 2021 г. По това дело милиардерът е обвинен, че е изложил на риск сигурността на САЩ, като е съхранявал важни книжа в резиденцията си във Флорида, вместо да ги предаде на Националния архив, както изисква законът. Твърди се, че след това Тръмп е осуетил опитите на разследващите да вземат документите.

Доналд Тръмп сравни съдбата си с тази на Алексей Навални

45-ият американски президент не се е признал за виновен по 40-те точки в обвинителния акт, внесен във Флорида от специалния адвокат Джак Смит.

В молба от 20 страници адвокатите на Тръмп твърдят, че изнасянето на документите от Белия дом е било официално действие. "Президентът Тръмп е взел това решение, докато все още е бил на поста си. Предполагаемото решение е било официален акт и като такъв подлежи на президентски имунитет", се казва в искането.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС