Проекторешението на ГЕРБ получи подкрепата на 112 депутати, 29 гласуваха “против”, а 82 - “въздържал се”

Спор в парламента за изграждането на двата нови блока на АЕЦ „Козлодуй”. Причина за това стана компанията, която трябва да започне преговори за изпълняване на проекта. Накрая беше гласувано и прието на първо четене само едното проекторешение - на ГЕРБ-СДС. Това на ПП-ДБ не получи подкрепа в пленарната зала от страна на ГЕРБ-СДС и ДПС.

От „Продължаваме Промяната - Демократична България” остро разкритикуваха колегите си, че подобно решение изобщо се взима в парламента, а не в Министерството на енергетиката. „От ГЕРБ и се вживяват се в ролята на ядрени специалисти”, заяви Радослав Рибарски от ПП-ДБ.

Част от опозицията също се обяви против. „Да се избира изпълнител без търг, без конкурс? Ако това се случи в една община, отдавна цялата полиция щеше да е вътре”, каза Борислав Гуцанов от БСП. 

„В една корупционна схема всяка престъпна организация дърпа чергата към себе си, а българският народ ще плати сметката”, заяви Йордан Тодоров от „Възраждане”.
Министърът на енергетиката Румен Радев се намеси в спора, като разясни, че няма значение кой от проектите на управляващото мнозинство ще бъде приет, но призова да оставят останалото на експертите.

Очаква се НС да гласува проекторешенията за изграждането на нови мощности в АЕЦ „Козлодуй“

„Всяка от кандидатурите е качествена. Каквото и да изберете, няма да сбъркате, но по-нататък да се даде възможността процедурата да се прави от експерти”, призова енергийният министър.
В крайна сметка, залата избра преговори да се водят в южнокорейската компания. Предложението беше прието с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ИТН. Като решаващият глас беше само един. 

„Позицията винаги е била принципна. Има си оценителна компания, тя е селектирала „Хюндай”. А не някой да си въобразява, че може подмолно да набутва собствени компании”, посочи Павела Митова от ИТН. 

Решението внесе допълнително напрежение в сглобката. „ГЕРБ, ДПС и ИТН решиха, че искат само една фирма да може да строи. И те, като най-големите енергетици в света, от зала гласуваха да елиминират конкуренцията”, заяви Петков. 

От ГЕРБ и ДПС обаче обясниха, че само „Хюндай” отговаря на всички заложени изисквания – фиксирана цена, изпълнение в конкретен срок и поне 30% от бюджета и дейностите по проекта да бъдат възложени на български фирми.

„Изключително некоректно от ПП-ДБ, че те в продължение на седмици се опитваха да саботират този процес”, отговори Делян Добрев от ГЕРБ. 

„Основно Борисов и Пеевски движат евроатлантическите проекти в България, така е и с този проект”, каза Станислав Анастасов от ДПС.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase