В периода февруари - март 2022 г. в МВР са постъпили пет сигнала срещу Нотариуса

Човекът, заканвал се на съдия Владислава Цариградска, е отправял заплахи и срещу вицепремиера Мария Габриел и министри. Това заяви в интервю за Мариета Николаева в „Здравей, България” директорът на ГДБОП главен комисар Явор Серафимов. 

„Получили сме имейлите, които съдържат заплаха срещу съдия Цариградска. През последните седмици подобни закани зачестиха – включително срещу г-жа Мария Габриел и различни министри. Става въпрос за множество закани, отправени срещу широк кръг от публично известни лица. Това се случва в последните седмица-две. Считаме, че всички тези сигнали се подават от едно и също лице. Има предположения кое е то – известно е с псевдонима „Червения пират”. Това е български гражданин, със скитнически начин на живот, който успява да се добере до имейлите на публични лица. Освен това отправя и бомбени заплахи срещу училища. Смятаме, че скоро ще бъде открит. В момента се издирва активно”, заяви Серафимов.

Според него става въпрос за психически неуравновесен човек, който, "следейки новините, намира вариант да отправя заплахи към тези лица". 

Екип на NOVA потърси и съдия Цариградска за коментар.

„Изнесената информация за мен не е убедителна, и преждевременна,  как без да е установен и задържан се заключава, че е психически неуравновесен и става въпрос за самоинициатива, а не за изпълняване на поръчка”, заяви Цариградска.

Ще бъдат ли разплетени казусите с Нотариуса и Пепи Еврото

"Дали едно лице е сътрудник на МВР, или не – нямаме право по закон да разкриваме подобни данни. Информация за това дали Мартин Божанов-Нотариуса е бил сътрудник на ГДБОП сме изискали от Прокуратурата по воденото досъдебно производство", посочи той в отговор на въпрос дали убитият Божанов е имал връзки и вид покровителство в системата на МВР.

В периода февруари - март 2022 г. в МВР са постъпили пет сигнала срещу Нотариуса. „По това време вътрешен министър беше Бойко Рашков. Сигналите са насочени за извършване на проверка към ГДБОП. Един от тях е от Антикорупционния фонд, други три - от Адриана Симеонова, бившата съпруга на Божанов и един - от Евгени Симеонов, настоящият съпруг на г-жа Симеонова. Най-общо сигналите са за търговия с влияние, имотни престъпления, принуди и заплахи от страна на Божанов и групата, която той вероятно е ръководил. Извършени са проверки и материалите са предоставени в Софийската градска прокуратура”, обясни Серафимов.

По думите му по време на проверката е установена принуда спрямо съдия Владислава Цариградска, която е била извикана за разпит и е образувано досъдебно производство.

„Основното престъпно деяние на Божанов, което установихме, са така наречените имотни измами. Първите сигнали за това са подадени към ГДБОП през 2022 г. Това не означава, че по-рано в други структури на МВР не е постъпвала подобна информация”, подчерта той. И допълни, че ГДБОП не е разследвала „магистрати, свързани с така наречения клуб SS, защото няма такова право”. „Такова право има само КПКОНПИ, която разследва корупция. Подадохме сигнал към Прокуратурата”, уточни шефът на ГДБОП.

Адвокатурата призова специалният прокурор да разследва високите нива в Прокуратурата

Главен комисар Явор Серафимов подчерта, че при проверката на ГДБОП са разкрити „немалко имена, които се споменават във връзка с Божанов”. „Става дума за повече от трима прокурори и съдии, които се споменават в сведенията на подалите сигнали. Добрите познанства на Божанов с тези лица са подпомагали изхода от делата. От страна на Прокуратурата не са ни възлагани допълнителни действия, след като им предадохме обобщената справка по проверката ни”, категоричен е той.

По случая с изнудваните гръцки бизнесмени, които се оплакаха от натиск от страна на „групата на Божанов”, „не се споменава името на самия Божанов”. „Сигналът им е подаден през 2022 г. Това, което предполагаме, че на малко по-късен етап, след като проверката е приключила и предадена, се е появила групата на Мартин Божанов. Нито в сведенията на гръцките бизнесмени, нито в показанията на адвоката им, се споменава името на Нотариуса, на неговия адвокат или на групата, асоциирана с него. От Софийската градска прокуратура върнаха материалите с указания за частична допълнителна проверка. Отново извикахме свидетелите за разпит и отново нямаше заявено по никакъв начин участие на „групата”. Затова смятаме, че Божанов и групата му са се появили на малко по-късен етап”, подчерта Серафимов.

Той отрече от ГДБОП да е изтичала информация във връзка с разследвания срещу Божанов, каквито данни даде ексвътрешният министър Бойко Рашков. „Възможно е да е имал контакти в ГДБОП, но нямаме данни да е изтичала информация”, каза Серафимов.

Той заяви, че съпругата на Нотариуса - Гергана, е назначена в ГДБОП с конкурс за позиция „разследващ полицай”. „Малко по-късно е направено проучване за достъп до класифицирана информация – такъв ѝ е бил отказан. Открити са несъответствия в това, което е декларирала като движимо и недвижимо имущество. След като ѝ е отказан достъп – със заповед на тогавашния шеф на ГДБОП Калин Стоянов, която е потвърдена на още две инстанции, трудовите ѝ правоотношения с МВР са преустановени. Тя обаче обжалва и съдът я върна на работа, но тя в момента е по майчинство. След това има варианти, по които да предприемем действия”, подчерта той.

Цялото интервю гледайте във видеото. 

Ето и целия коментар съдия В.Цариградска:

„Изнесената информация от директора на ГДБОП е неубедителна. От изявлението изглежда, че заподозреният „Червеният пират“ все още не е установен, задържан и разпитан. От това следва, че дори действително този „психически неуравновесен" човек „със скитнически начин на живот“ да е фактическият изпращач на електронните съобщения, това не означава, че не се касае за усложнена съучастническа престъпна дейност. Очевидно „Червеният пират" е познат на МВР като системен извършител, всяващ смут и паника, но спрямо него не са били предприети адекватни действия. Няма отговор на въпроса дали това заподозряно лице не е изпълнило чуждо поръчение?

Обръщам внимание, че няма никаква информация дали се проверява първото предупреждение към мен, свързано с публичните ми участия и публично говорене за мафиотското контролиране на магистрати. Съобщението да се „кротна“ преди участието ми във Вашата телевизия на 19.02.2024 г., преди да започне масираната психическа атака чрез имейли, ми беше предадено, че изхожда от името на Веселин Иванов – директор на Дирекция „Публична комуникация“ при главния прокурор. Може ли „Червеният пират“ да е изфабрикувал такова заблуждаващо съобщение?Дали неуравновесеният скитник има психична годност и способност да градира заплахите, след като не се подчинявам на първите?

Приписването на престъпления от голям обществен интерес на хора с психични разстройства е стар похват в съветските и постъветски държави.

В работата ми на съдия съм поставила принципната опасност прокуратурата да припише престъпления на лица с психични разстройства без да докаже по безспорен начин това пред съда и да се гарантира справедливост и истинност на процеса. По мое запитване до Съда на Европейския съюз от 2018 г. се постанови задължително решение по дело С-467/18 г. по тълкуване на европейските стандарти за справедлив процес за хората с психични разстройства, заподозрени в извършване на престъпления”.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase