Те призоваха да бъдат разкрити кръговете за влияние в съдебната система на Петьо Еврото и Нотариуса

Остра декларация от адвокатурата заради изнесените данни след убийството на Мартин Божанов - Нотариуса. Адвокати от цялата страна призоваха да се сложи край на бездействието на прокуратурата и да бъдат разкрити кръговете за влияние в съдебната система на Петьо Еврото и Нотариуса.

Станкушев: Петьо Еврото и Нотариуса вероятно са станали ненужни или опасни за покровителите си

Декларацията е на Общото събрание на адвокатите от страната. В нея те изразяват възмущението си по повод информацията за действието на кръговете около Мартин Божанов – Нотариуса и Петьо Петров – Еврото. От адвокатурата определят действията на прокуратурата като "пълно бездействие". И призовават специалният прокурор Даниела Талева да се намеси, ако се окаже, че в кръговете за поръчково правосъдие са участвали шефове в прокуратурата. И още – настояват парламентарната комисия за Нотариуса да стигне до край, за да се разплете "възела на политическите зависимости".

Станкушев за частния клуб за магистрати: Институциите предстои да отговарят. Прекалено много сме им дали

„Когато виждаме, че съдебната система по някакъв начин може да бъде манипулирана, това е удар и по адвокатурата. Оказва се, че адвокатите каквото и да правят, колкото и да бъдат добри, някой си някъде успява да влияе върху конкретен съдия и да не се постигне съответният очакван резултат. Институцията, която основно трябва да реагира по този въпрос, е Прокуратурата. Както се разбира до момента от всички изслушвания във всякакви комисии, държавното обвинение не е реагирало, както трябва. Няма проведени разследвания, които да са достигнали до извод дали са налице престъпления”, коментира председателят на Адвокатска колегия - Пловдив Георги Баев.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase