Големият актьор почина на 84-годишна възраст

На 84-годишна възраст си отиде доайенът на Сатирата - големият актьор Славчо Пеев. От публикации в социалните мрежи на негови колеги и приятели стана ясно, че той е починал в съня си.

Пеев беше един от най-обичаните български артисти. Участвал е в емблематичните „Конникът”, „Няма нищо по-хубаво от лошото време", „С деца на море", „Мисия Лондон". Актьорската му кариера включва над 70 театрални и 100 телевизионни роли, както и участия в 23 филма.

Отиде си големият актьор Славчо Пеев

С усмивка на лице и светлина в душата - така приятелите и колегите на големия актьор искат да си го спомнят и да бъде помнен. Сцената е неговата стихия, а театърът негов втори дом. Първо попада в театъра в Русе като художник.

„В едно ателие под театъра правех декори. Долу при мен стоеше винаги един от най-големите български провинциални артисти - бай Георги Георгиев. Наложи се един път да мина в една пиеса, ей така, с две реплики, да изиграя някакъв младеж. Той видял това и ме попита: „Какво ще правиш, къде ще кандидатстваш?”. Казах му: „В  Художествената академия”. Той каза: „Не, във ВИТИЗ”, спомня си през 2012 г. Славчо Пеев.

Огромното му чувство за хумор винаги заразява и никога не остава незабелязано. „Славчо не можеше да остане незабелязан. Когато влизаше в театъра, се разбираше, че Славе е дошъл, защото той говореше изнесено, високо, силно, смееше се. Не можеше да го видите тъжен, имаше невероятно чувство за хумор и оптимизъм”, спомня си актьорът Красимир Куцупаров.

Освен че в живота и на сцената буди смях и усмивки у стотици хора, Славчо Пеев остава пример за поколенията. „Това поколение даде един пример, който в Сатиричния театър следваме през годините. Те създадоха българския театър не само в Сатирата, те го създадоха и извън пределите на тази сграда”, заяви Калин Сърменов, директор на Сатиричен театър "Алеко Константинов".

„Все още не мога да говоря за него в минало време. Преди две седмици се събрахме, приказвахме си, смяхме се”, казва актьорът Ивайло Калоянчев. „Има незаменими хора, но има и незабравими, Славе беше един от тях”, допълва Куцупаров.

Поклонението ще се проведе в Сатиричния театър.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase