Датата беше посочена от Бойко Борисов

Нов епизод от задочния диалог между партиите, подкрепящи правителството. ГЕРБ-СДС предложи конкретни стъпки и дати, които да доведат до подписване на коалиционно споразумение. От „Продължаваме Промяната - Демократична България” контрираха, че ще настояват първо да се договорят за промяната в регулаторите, а едва след това да обсъждат министерски имена.

Планът на ГЕРБ-СДС е в рамките на 4 дни да бъде написано коалиционното споразумение. Идеята е на 5 март да бъде представено пред партията, а на следващия ден, когато се очаква премиерът Николай Денков да подаде оставка, документът да бъде предоставен на  ПП-ДБ за обсъждане. Ще бъдат излъчени работни групи, които да водят преговорите, да правят редакции и на 8 март се очаква решение - правителство или нови избори. От „Продължаваме Промяната - Демократична България” обаче са скептични към този график и по-скоро се усъмниха, че това е опит за тласкане на страната към избори.


На отказа на ПП-ДБ да влязат в коалиция преди назначенията в регулаторите, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отговори така: „Мен не ме интересува как се казва някоя партия. Ние сме ГЕРБ и работим с коалиционни споразумения. Ще проявим хладнокръвие и ще извървим пътя”.

Борисов: След 8 март или споразумение, или избори

Той представи готов график. „На 8 март Денков и Габриел ще са привършили оценките и ще разговаряме за целия мандат, по всички теми. Ще има време преговарящата група да сложи бележки и на 8 март, ако сме се разбрали, отиваме напред, ако не сме - гласуваме оставката на кабинета и избори”, заяви Борисов.

„В понеделник г-н Борисов имаше покана, лично от мен - да седнем да говорим. Вместо това, единственото, което разбрах, беше, че те ще ни дадат техния документ в деня на оставката. Дотогава явно ще продължат тези моноспектакли. За мен има стратегия да се бавят нещата. Но, ако стане грешка, защото няма достатъчно време, отговорността ще е изцяло тяхна”, отговори съпредседателят на ПП Кирил Петков.

От ДПС заявиха, че ще изчакат двете формации да се разберат и тогава ще решат какво ще подкрепят и какво не. „Тогава ще разберем дали ПП са разбрали къде са, или са дечица в детска градина. Ако са сериозни хора, няма да хвърлят държавата в криза - ще направят явна коалиция. За ДПС е важно да има правителство. Всичко друго са бъдещи преговори”, заяви председателят на партията Делян Пеевски.

Петков: Правят се моноспектакли, за да се стигне до потенциални избори

Председателят на ДПС сериозно разкритикува премиера заради изказването му от сряда, че няма да влязат в коалиция преди да са сигурни, че ще завършат подготвените реформи. Денков го обвини в лъжа.

Премиерът подчерта, че 6 март е фиксирана дата за подаване на оставка, но правителството ще продължи да работи, докато парламентът не я гласува. Това означава, че формациите ще имат толкова време, колкото сами преценят за преговори. „Докато не видя писмения текст от страна на ГЕРБ, не мога да коментирам. Ако се окаже, че се опитваме да бутнем встрани борбата с корупцията, няма как да продължим напред”, допълни министър-председателят.

Според вицепремиера Мария Габриел и 8 март не е краен срок. „По-скоро 8 март, на фона на това, че на 6 и 7 сме на конгрес на ЕНП. Ние имаме ясна позиция, че няма да подпишем меморандум и затова ще работим за механизъм, според който отговорността да е споделена. Вярвам в диалога”, подчерта тя.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase