Ще бъде закупено оборудване, за да започне ефективно работа напролет

В България над 400 000 души страдат от редки заболявания, 75% от тях - генетични. нОбщинските съветници от ГЕРБ-СДС предложиха финансиране със 70 000 лева за създаването на първия в столицата център за работа с хора с редки заболявания. Предложението беше прието единодушно на заседание на Комисията по икономика и собственост в Столичния общински съвет.

Помещението за центъра е предоставено безплатно през изминалия мандат от Столичния общински съвет на "Българска Хънтингтън Асоциация", които са го ремонтирали със собствени средства и дарения. С решение на Общинския съвет ще бъде закупено оборудване, за да започне ефективно работа напролет.

Включват още три редки заболявания в неонаталния скрининг

Докладът за подкрепа е с автори Георги Георгиев, Екатерина Йорданова, д-р Антон Койчев и Прошко Прошков. Съветниците от ГЕРБ-СДС инициираха през 2023 г. отпускане на 17 000 лева за рампа за достъп до центъра за хора с двигателни затруднения.

"Ще обезпечим условия за работа на центъра. Имаме и още задачи - да бъде създадена нова социална услуга от държавата, която да финансира работата на специалисти с хора с редки заболявания, защото без постоянно действащи и осигурени от държавата услуги за цялата страна хората с редки заболявания имат редица затруднения в социалната интеграция, много са проблемите и пред семействата им. В тази връзка и качествената помощ е ключова“, заяви зам.-председателят на СОС Георги Георгиев. Той изрази очакване, че решението ще бъде подкрепено от всички партии в СОС, така както се е случило в ресорната комисия.

Пробиотиците - видове, колко време и как се приемат

Георгиев очерта и втората голяма задача, която е свързана със създадаването на целодневен център в София, заедно с "Българската Хънтингтън Асоциация".

„С Асоциацията сме работили и преди и ги познавам от общите ни инициативи. Поздравявам ги за волята и чудесата от храброст, които вършат сами. Ние като общински съветници имаме задача да им докажем, че институциите не са безразлични към съдбата на хората с редки заболявания и да подпомогнем техните семейства в осигуряване на необходимото качество на живот. Благодаря на съветниците от всички партии за подкрепата, чака ни още много работа", каза общинският съветник.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Пресцентър ГЕРБ