ДАО няма да спре да изпълнява полети, увери транспортният министър

„Държавният авиационен оператор (ДАО) няма да спре да изпълнява полети заради липса на гориво. С тази тема се спекулира, като в публичното пространство се разпространява некоректна и изкривена информация, за да се всява паника”. Това коментира министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.

„ДАО вече подписа новия договор за доставка на авиационно гориво с Shell&MOH Aviation. Съгласно условията на контракта цената за тон е сходна с тази на предишния доставчик”, се казва още в изявлението.

Заради дерогацията: Правителственият авиоотряд предупреди, че може да преустанови полети

По-рано през деня министър Гвоздейков подчерта, че изискванията на европейското законодателство, отнасящо се за доставките на горива от производители с руско участие, се спазват стриктно. „Днес изтече срокът на дерогацията. Вече руско гориво не може да се използва и няма как да бъде доставено“, поясни Георги Гвоздейков.

На 29 февруари 2024 г. изтече договорът на Държавния авиационен оператор с „Лукойл Ейвиейшън България“ ЕООД за доставка на авиационно гориво. „Своевременно сме осигурили нов доставчик и не съществува риск ДАО да не може да изпълнява своите полети“, посочи министър Георги Гвоздейков.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase