81-годишната литературна икона, която живее в изгнание, протестира срещу авторитарните тенденции на Кремъл

Русия обяви известната писателка Людмила Улицкая за "чуждестранен агент" заради това, че се противопоставя на войната в Украйна и предполагаемо насърчава "пропагандата" на ЛГБТК.

81-годишната литературна икона, която живее в изгнание, започва да протестира срещу авторитарните тенденции на Кремъл през съветската епоха и е яростен критик на президента Владимир Путин.

С аплодисменти: Погребаха Навални в Москва, пред храма се изви опашка (ВИДЕО+СНИМКИ)

Улицкая "се противопоставя на специалната военна операция в Украйна" и "провежда пропаганда на ЛГБТЛ отношенията", посочи руското министерство на правосъдието като причина за включването ѝ в списъка. Русия използва термина "чуждестранен агент" за хора, които смята за предатели и врагове на държавата, и изисква от всички, на които е поставен този етикет, да отбелязват публикациите си с предупреждение. Улицкая, дипломиран биолог, е родена през 1943 г., когато СССР е в разгара на Втората световна война. Тя е автор на 22 творби, сред които пиеси и детски приказки. Бестселърът ѝ "Даниел Щайн, преводач", публикуван през 2006 г. и преведен на повече от 30 езика, се основава на истинската история на полски евреин, който става католически свещеник.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС