Траурната церемония протече при засилени мерки за сигурност

Хиляди се стекоха в Москва за погребението на Алексей Навални. Кремъл обяви, че събирането е незаконно, но това не спря гражданите, които искаха да отдадат последна почит. Критикът почина в затвора при неизяснени обстоятелства. Той беше най-разпознаваемата фигура сред опозицията на Путин. Семейството му и много обществени личности нарекоха смъртта му убийство и обвиняват управляващите в Русия.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Опашката пред малката църква в Москва се точеше през целия квартал. Някои чакаха с часове, за да отдадат последна почит към Навални. Повечето не можаха да влязат в храма, където се провеждаше опелото. Юристът почина на 47-годишна възраст в сибирски затвор. Както екипът му, така и редица организации за защита на човешките права, определят присъдата му като политическа и отношението към него в затвора като нечовешко.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Множеството посрещна с аплодисменти ковчега с тялото на опозиционера. Имаше скандирания, че Русия ще бъде свободна и призиви за край на войната, която руският президент Владимир Путин започна в Украйна.

Защо вдовицата на Навални не присъства на погребението му

Стотици полицаи бяха наобиколили църквата. Бяха изградени и временни заграждения. Властта не искаше погребението на Навални да се превърне в демонстрация на недоволство от управляващите в Русия.

„Само да напомня - законът трябва да се спазва. Всяко неразрешено събиране ще бъде противозаконно и участниците ще носят отговорност”, посочи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Някои от присъстващите признаваха, че се страхуват. Други казваха, че не само не ги е страх, а са дошли от провинцията, за да покажат съпричастност.

Хронология на края: Светът се прощава с опозиционера Навални

Родителите на Алексей Навални бяха на погребението. Съпругата му, която избяга в чужбина поради страх от арест, не присъстваше. В социалните мрежи тя написа емоционално обръщение към съпруга си и му благодари за 26-те години пълно щастие.

В Русия вече няма нито една независима телевизия и държавните канали не показаха погребението. То беше излъчвано в интернет, на канала на Алексей Навални в YouTube.

ВСИЧКО ЗА СМЪРТТА НА НАВАЛНИ ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase