Тя е единствената българка, която участва на форума

Ирен Дикова спечели златен медал в гигантския слалом на 12-те Световни зимни игри за трансплантирани, живи донори и техните семейства в Бормио, Италия. Тя е единствената българка, която участва на този вдъхновяващ форум. Преди 7 години Ирен преживя белодробна трансплантация, съобщава Gong.bg.


 "Дойдох! Видях! Победих! България на подиума! Мисията изпълнена! Благодаря на всички за подкрепата!", написа Ирен в социалните мрежи.

Българка с трансплантиран бял дроб ще участва в Световното по ски в Италия

Ирен Дикова - Димитров е първата българка, която взе участие на световнo първенство за зимни спортове с трансплантирани бели дробове. Качва се за първи път на ските на три години и макар да не си спомня тези първи моменти, нейните родителите са ги запазили в снимки. На 13 години тя вече се състезава.

На 19 години е диагностицирана с муковисцидоза - прогресивно генетично заболяване. Ирен обаче не спира да живее като нормален млад човек. Когато е на 25 заболяването прогресира и се налага да направи избор - фатален край или това да влезе в листа за чакащи трансплантация. През 2017 г. е оперирана в университетска болница във Виена.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Gong.bg.