През съоръжението можело да мине автомобил, посочват от израелската армия

Израелската армия съобщи, че е разрушила най-големия тунел на "Хамас", откриван някога в Ивицата Газа. Съоръжението, което има няколко разклонения и е било открито в северната част на крайбрежния анклав в средата на декември, беше проучено и разрушено през последните седмици, обявиха днес израелските военни.

Армията публикува видео, което показва взривени части от тунела, а също и войници, които запечатват други участъци с бетон. Изнесените данни не могат да бъдат проверени чрез независим източник.

Израел откри тунели на „Хамас” под Агенцията на ООН

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) заявиха, че тунелът е бил с достатъчно широк, за да може през него да премине автомобил. Цялата разкрита и разрушена подземна мрежа е с обща дължина от над 4 км и е прокопана на дълбочина от 50 м. Системата от тунели се намира на 400 м от граничния пункт "Ерец" между Израел и Газа, но не навлиза на израелска територия, уточни ЦАХАЛ.

Според израелските военни основен принос за изграждане на мрежата има Мохамед ас Синуар, брат на лидера на "Хамас" в Ивицата Газа Яхия ас Синуар. Израелски медии съобщиха, че през тунела се стига до "Джабалия", бежански квартал в Северна Газа, смятан за бастион на "Хамас".

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Владимир Сахатчиев, БТА