Ще има ли среща на работните групи и кога се очаква

Въпреки че гласуваха заедно, ГЕРБ и ПП-ДБ влязоха в остър сблъсък заради оставката.

Преговорите между двете формации тепърва предстоят заради отсъствието на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и ротационния премиер Мария Габриел, която е и начело на работната група. Това е и причината от ГЕРБ да се усъмнят в партньорите си. По думите им с действията си те са оставили сроковете за обсъждане в ръцете на президента, тъй като са задействали конституционната процедура. От ПП-ДБ обясниха, че са спазили срока по споразумението, не искат предсрочни избори и отправиха покана за разговори още този петък.

В хода на ПП-ДБ, ГЕРБ заподозряха саботаж на преговорите.

„На практика нашите партньори демонстрираха с този ход, че не желаят да се водят преговори. По-скоро това, което те искат, е да тласнат държавата към избори”, заяви Теменужка Петкова.

Теменужка Петкова: Прибързаната оставка на Денков буди подозрения

„Елементарната политическа логика изискваше първо да бъде изложена оценката на министрите и  какво са свършили за изминалите 9 месеца. С след това оставката да бъде гласувана. Министрите трябваше да бъдат тук, в залата”, заяви Рая Назарян, депутат от ГЕРБ-СДС.

Според председателя на парламента Росен Желязков, ПП-ДБ неслучайно са се възползвали от възможността в правилника да вкарат оставката като точка в дневния ред, която не подлежи на гласуване, въпреки отсъствието на лидера на ГЕРБ и на Мария Габриел.

„В момента се чудим защо при крехкото доверие, което има, се правят дори такива символични жестове, които подкопават това доверие и някак си предпоставят разговорите, които могат да започнат още от петък нататък. Когато Мария Габриел е в страната, защото тя води преговорния екип, но ги предпоставят с още една нотка на горчивина, която вече се е зародила между нас”, заяви Росен Желязков.

ПП-ДБ отговориха, че вървят по процедура.

„Днес показахме какво означава да си спазиш думата. Преди 9 месеца казваш нещо и на деня премиерът си подава оставката и парламентарната група внася точката. В този момент разбираме, че част от колегите от преговорния екип са в чужбина. Ние ще ги изчакаме. Ние не искаме избори, но другото, което не искаме, е управление без реформи”, заяви Кирил Петков.

Петков: Не искаме избори, но не искаме и управление без реформи

Затова обявиха, че още днес внасят предложение за избор на Антикорупционната комисия. И поканиха официално ГЕРБ на преговори.

„Публично им отправяме покана още този уикенд и добре би било Борисов да застане начело на четата”, каза Атанас Атанасов.

Колкото до промяната на министерския състав от ПП-ДБ бяха категорични в едно - финансовият министър Асен Василев трябва да запази поста си, за да продължи процесът по присъединяване към Еврозоната.

„Нямаме време да държим страната в поредното политическо безвремие и който атакува Асен Василев, иска да разтакава и минира този процес”, заяви Христо Иванов.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase