Те излязоха с позиция

Варненския митрополит Йоан и врачанския митрополит Григорий излязоха със съвместно обръщение, в което посочват, че оттеглят подкрепата си за синодалната наредба, която промени правилата за избор на епархийски митрополит в Сливен. В позицията си те посочват, че са притеснени от разделението до което е довела наредбата. Тя промени правилата за избор на митрополити в средата на започнала процедура след смъртта на сливенския владика Йоаникий. Това доведе до протести, както и до сезиране на институции. Свещеници от Сливенската епархия настояха и за среща с варненския митрополит, който е и временно управляващ.

По-рано митрополитът за САЩ, Канада и Австралия Йосиф също излезе със становище, в което посочи, касирането на избора и приемането на наредбата са прибързани и безотговорни решения. Заради това, че не е в България той не взима участие по време на гласуванията. 

Свещеници се обявиха против касирането на избора на Сливенски митрополит

Още по време на заседанието на висшия клир трима митрополити изразиха особено мнение - ловчанския Гавриил, неврокопския Серафим и видинския Даниил. Така при повторно гласуване на същата точка се вижда, че петима висши духовници биха гласували против спорното решение, а от другата страна остават седем гласа. Гласуването е насрочено за 12 и 13 март, а дотогава може да има още отводи. Междувременно главата на БПЦ - Патриарх Неофит остава в болница. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase