Те ще изпратят декларация до Светия синод

Свещеници от Бургаската духовна околия се обявиха против касирането на избора на Сливенски митрополит. Те се обединиха около обща декларация, която ще бъде изпратена до Светия синод с искане за преразглеждане на решението за организиране на нов избор на сливенски владика. Духовниците от Бургаско настояват да се даде и правото на народа да гласува, както е записано в устава на Българската православна църква. 

“Категорично не сме съгласни с касирането на този избор и то въз основа на една-единствена жалба, която е изпратена от човек, който го е правил неведнъж. Не знаем какви са мотивите – вероятно някой го е подтикнал да го направи“, обявиха свещениците, като посочиха, че организиралият избора Варненският митрополит е бил подведен в своето решение. 

Протест срещу касирането на избора на нов сливенски митрополит

Нашето желание е уставът на Българската православна църква да бъде спазван – той дава право на народа да участва в изборите, посочиха духовниците, които се обявиха и в защита на миряните по повод изказвания на сливенския отец Евгений за създаването на разкол и нарушаване на църковната дисциплина. Преди два дни множество духовници и миряни от различни околии се събраха пред Сливенската митрополия след касирането на вота, за да внесат протестните си декларации.

Преди повече от седмица бяха избрани двама от десет предложени от Светия синод епископи. С най-висока подкрепа беше Агатополският епископ Йеротей, но срещу това последва жалба от отец Евгений от църквата “Свети Димитър“ в Сливен.

Избират Сливенски митрополит на 12 март

“Някой иска да наложи своите изисквания към Светия синод чрез провокатор, който се определя като говорител. Божият народ трябва да участва в изборите, защото времената стават трудни – и за митрополити, и за свещеници. Йеротей е в нашата епархия вече 20 години. Ние го познаваме от йеромонах до епископ. Не ни учудва, че за него имаше толкова много гласове“, казаха свещеници от Бургаската духовна околия.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БТА, Станимир Димитров