Разговорите се провеждат в сградата на Народното събрание и при закрити врата

Започнаха преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Разговорите тази вечер бяха в сградата на Народното събрание при закрити врата.

Делегацията от преговарящи от страна на ПП-ДБ, водени от премиера в оставка Николай Денков, включва Кирил Петков, Атанас Атанасов, Христо Иванов, Асен Василев.

„Казахме всичко, което сме имали да кажем”, заяви Денков пред журналистите.

„Ще постигнем съгласие”, заяви Атанас Атанасов.

Решителните дебати за властта: ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ сядат на масата за преговори

По-рано пристигнаха и преговарящите от ГЕРБ-СДС. Поединично влязоха Мария Габриел и Рая Назарян, която каза, че очаква конструктивен диалог. В преговорния екип на ГЕРБ са още Деница Сачева и Теменужка Петкова. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отказа да присъства на срещата. Той заяви, че оставя всичко в ръцете на Мария Габриел.

По-рано през деня стана ясно, че все още има разминавания по основните теми, които да бъдат приоритет. Според ПП-ДБ първо трябва да решат за назначенията в регулаторите, службите и съдебната реформа.

От ГЕРБ пък смятат, че първо трябва да обсъдят министерския състав. Бойко Борисов вече даде мнение кои министри не одобрява. Сред тях е и финансовият Асен Василев.

Именно около неговото име днес се породи ново напрежение между двете формации. На форума на „Да, България” Кирил Петков заяви, че в личен разговор с кметове на ГЕРБ, те са заявили, че предпочитат бюджета на Василев, отколкото евентуален на Владислав Горанов.

От ГЕРБ изпратиха остра позиция, определиха го като опит за внушение, лъжа и опит за разделение. В партията припомниха, че са гласували и настоявали за бюджет за проектите на всички общини поравно и призоваха Асен Василев да го изпълнява.

„Всички теми са на масата, всичко ще обсъдим, но трябва да започнем с разговор за това, какви реформи всъщност сме готови да направим. Особено по отношение на борбата с корупцията, правосъдието, регулаторите. Името на финансовият министър в момента е „Мистър Еврозона”. Месеци преди да можем да реализираме влизането в еврозоната, да сменяме Асен Василев, който доведе до тази възможност, граничи с много трудно обяснимо политическо поведение”, заяви по-рано днес Христо Иванов.

„Аз мисля, че за пръв път на дневния ред на обществото се слага толкова ясно, колко много зависи от тези регулатори, за които никой не гласува по време на изборите. Ние имаме задачата тези т.нар. постоянни властови системи за пръв път да започнем да ги демократизираме, не ние да ги превземем, а да ги направим институции", подчерта Петков. „И вече нямам мечтата, че ще се случи като в шаха - с три хода шах и мат, но ако заедно постепенно правим пукнатини в тази система и по пътя - не говорим само на нашата общност, говорим на всичките общности в България, България ще тръгне в посоката, в която ние вярваме и мога да кажа, че вече се случват някои хубави неща, така, че не е само в бъдещето”, заяви Кирил Петков.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase