Лентата разказва историята на Иван Калачев

В студиото на „Пресечна точка” режисьорът Тонислав Христов разказа за документалния си филм „Последният гларус”. Сюжетната му линия се завърта около събирателния образ, който черноморският пернат обитател дава на плажните свалячи.

„Филмът разказва историята на Иван Калачев – последният гларус. Запознах се с него по време на снимките на друг документален филм - „Пощальонът”. Той беше един от жителите на едно малко село Голям Дервент. Стана ми много интересен начинът, по който живееше. През зимата жителите на селото работеха във фермите. Лятото обаче всички заминаваха към к.к. „Слънчев бряг”, разказа режисьорът.

Ще ни струва ли повече сянката по родните черноморски плажове това лято?

Той посочва, че повечето работели по черноморските хотели. „Но Иван и неговите приятели работеха като „гларуси” - сприятеляват се с дамите и се грижат за тях за определен период от време”, допълни Христов.

Лентата е част от „София Филм Фест”. В петък от 18:30 ч. е първата прожекция в Кино „Люмиер”. „Тази година на фестивала ще има ужасно много добри филми, препоръчвам да се гледат”, съобщи той.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase