Тленните му останки ще бъдат положени в митрополитската катедрала „Св. Неделя”

Поклонението пред тленните останки на патриарх Неофит ще се състои в петък (15 март). Погребението на главата на Българската православна църква ще бъде в събота (16 март). Това съобщиха от Светия Синод.

В 9 часа утре тленните останки на патриарх Неофит ще бъдат изложени за поклонение в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”. В 9:30 ч. в събота ще бъде отслужена заупокойна света литургия. Опелото ще започне след това. С литийно шествие тялото на патриарха ще бъде пренесено до митрополитската катедрала „Св. Неделя”, където ще бъде положено.

Духовният свят със спомени за патриарх Неофит (ОБЗОР)

Начело на Църквата вече е Варненският митрополит Йоан, тъй като е най-старшият архиерей от намаления състав на Синода. Едва след погребението на патриарха митрополитите трябва да изберат свой наместник-председател.

„Следващата седмица, вероятно вторник или сряда, Светият Синод трябва да се събере, за да се избере наместник-председател на Синода, който съвместно със Св. Синод да организира избора за нов български патриарх”, каза Старозагорският митрополит и говорител на Синода митрополит Киприан. 

„Противоречия  е имало и между апостолите Петър и Павел и никой никого не е нарекъл разколник. Нормално е в земната, войнстваща църква да има разномислие, противоречия и разногласия. Където са събрани двама или трима, казва Христос, в мое име, там съм и аз – посред тях. Оттук нататък ще се спазва точно и стриктно процедурата”, обясни предстоятелят на митрополския храм „Св. Неделя” отец Николай.

Църквата призовава за искрена молитва в памет на Светейшия. „Негово Светейшество беше един наистина добър човек, дълбоко в сърцето си. Човек, с когото можеш да споделиш всичко в непринуден разговор. Надарен от Бога с певчески талант, със слово, с осанка”, посочи западно- и средноевропейският митрополит Антоний.

СМЪРТТА НА ПАТРИАРХ НЕОФИТ

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase