Тъжната вест за кончината му вече е стигнала до всички православни църкви

Във втория ден на национален траур – събота, тялото на патриарх Неофит ще бъде положено в митрополитския катедрален храм „Света Неделя”. Преди погребението, от в 9:30 часа в катедралата „Св. Александър Невски” ще има заупокойна света литургия. Опелото в патриаршеската катедрала ще бъде отслужено от вселенския патриарх Вартоломей след 11:00 ч. Час по-късно, в 12:00, ще започне и литийното шествие до храма „Св. Неделя” , където ще бъде церемонията по погребението на патриарх Неофит.

Църквата вече е готова с програмата за изпращането на патриарх Неофит. „В 9:30 ч. ще започне светата заупокойна литургия, която ще бъде предстоявана от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който в момента е наместник-председател на Светия Синод. Около 11 ч. ще започне опелото на Негово Светейшество, което ще бъде оглавено от Вартоломей. След опелото, с литийно шествие, ще бъде погребан в „Св. Неделя”, където е гробът на Екзарх Йосиф”, каза Старозагорският митрополит Киприан.

Опашка от вярващи на поклонението пред патриарх Неофит (ВИДЕО)

Тъжната вест за кончината на патриарха вече е стигнала до всички поместни православни църкви, заяви пред NOVA митрополит Йоан. „Негово Светейшество вселенският патриарх Вартоломей ще дойде. Ще го очакваме малко след 9:30 ч. в патриаршеския храм „Св. Александър Невски”. От всички църкви ще има представители – от Македонската ще има делегация, очакваме Албанската, както и Сръбската православна църква”, каза той.

Уведомление е изпратено и до Руската църква. Все още обаче оттам няма официално потвърждение за присъствие на опелото утре. „Ние сме изпратили писма до всички и тя е уведомена за кончината. Засега нямаме ясна информация дали ще има представител”, добави митрополит Йоан.

Затварят улици в София за погребението на патриарха (КАРТА)

До юли трябва да стане ясно и кой ще застане начело на Българската църква. Преди да бъде избран обаче наследник на Неофит, ще бъде направен избор за сливенски митрополит.

„За да има пълнота на патриаршеския избор, трябва всички катедри да бъдат заети. Първо ще мине изборът на сливенски митрополит, после ще има патриаршески събор за избор на нов български патриарх”, обясни митрополит Киприан.

„Изборът на патриарх и на митрополит - това са духовно православни и сакрални действия и отначало докрай действа Бог”, допълни наместник-председателят на Светия Синод.

СМЪРТТА НА ПАТРИАРХ НЕОФИТ

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase