Браницкият епископ Пахомий и 17-годишният Йоан-Петър Павлов за пътя към вярата

Йоан-Петър Павлов е ученик в Софийската духовна семинария. Още от малък е възпитан в православната вяра и е отраснал в църквата. Когато прави решителната крачка да постъпи в семинарията получава подкрепа лично от патриарх Неофит.

„При кандидатстването в Софийската духовна семинария се изисква препоръка от местния митрополит. Аз съм родом от София, така че моят местен митрополит беше в лицето на блаженопочиналия патриарх Неофит. Получих своята препоръка от него, с неговото благословение и още са в мен топлите думи, с които той ме изпрати към Семинарията като вече един завършил ученик на това духовно училище. Напъти ме да съм старателен, да усилвам вярата си и в бъдеще да продължа да се придържам към църковността и православието”, сподели Йоан пред камерата на „Офанзива  Любо Огнянов”.

17-годишният възпитаник на Семинарията споделя, че когато разкрива пред своите приятели намеренията си да последва пътя на Бога, те остават изненадани.

Опашка от вярващи на поклонението пред патриарх Неофит (ВИДЕО)

Въпреки че вижда бъдещето си в църквата, Йоан-Петър не се отличава от връстниците си. Интересува се от всичко около него. Разликата е, че възпитава в себе си волята да устоява на изкушенията на модерния свят.

Наставник на младите семинаристи е Браницкият епископ Пахомий – ректорът на Софийската духовна семинария. Преди да поеме тази своя роля той получил своите най-ценни уроци за вярата от патриарх Неофит. Носенето на кръста в днешния свят, пълен със съблазън, не е никак лесно. Но, когато си открил светлината и упованието в Бог, пътят към вечността носи единствено радост, споделя епископ Пахомий.

Целия репортаж гледайте във видеото.

НЕОФИТ: ПОСЛЕДНИЯТ ПЪТ НА ПАТРИАРХА

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase