Необходими са 100 хиляди лева за преместването му на нова локация

Дневен център, който от години помага на наркозависими и бездомни хора, има нужда от помощ, за да продължи да съществува. Ежедневно през Розовата къща в София минават над 40 души, за да получат храна, дрехи и достъп до медицинска грижа.

Центърът отваря врати преди пет години, за да приеме всички онези, които са отхвърлени от общество и роднини. „Розовата къща е връзка между онзи подземен свят, в който те живеят, и нашия свят, който е много красив, но който пък не ги иска”, казва председателят на УС на фондация "Център за хуманни политики" Юлия Георгиева.

Розовата къща: Доза нормалност за зависимите в едно по-различно място (ВИДЕО)

„Това е единственото място, на което те се чувстват приети, на което могат да комуникират и да се почувстват хора”, допълва социалният работник Елмира Нешева.

До момента в Розовата къща топла храна, дрехи, медицинска грижа или приятелски съвет са получили над 860 души. „Те са ни посетили над 34 000 пъти. Месечно минават над 100 човека. Това е единственото място в страната”, посочва Георгиева.

Розовата къща обаче може да спре да съществува, защото помощта се предоставя в имот под наем, чийто собственици искат той да бъде освободен до 1 май. „Това наложи ние много спешно да преместим центъра, защото няма как над 100 човека да бъдат пуснати на улицата”, обясни председателят на УС на фондация "Център за хуманни политики".

ГДБОП предотврати трафик на 27 кг наркотици в Хасковско (СНИМКА)

От район „Сердика” вече са намерили терен, върху който могат да бъдат поставени сглобяеми къщи. Необходими са обаче 100 хиляди лева. „В момента цялата кампания е за това – да намерим бързо пари и да поставим контейнерите навреме. Аз вярвам, че може да се справим с това предизвикателство”, каза още Георгиева.  

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase