Според историка Стефан Иванов е имало е случаи на брутални престъпления, но не се е знаело, заради елемента на срам

Всички сме чували и продължаваме да слушаме как през комунизма животът е бил по-лесен и хубав - ниски цени в магазините, почивки през лятото и зимата, спокойствие и сигурност за гражданите. 

Отиде си последната жена, оцеляла в лагерите в Босна и Белене

Според историка Стефан Иванов мнозина от хората не са имали информация за случващото се по онова време. "34 години след 10 ноември битуват митове, че е било по-добре, но архивите вече са отворени. Средата за такива мнения обаче продължава да съществува. Нямахме представа какво е по другите държави. Имало е случаи на брутални престъпления, но не се е знаело, заради елемента на срам, жертвата се мести в друг град и се потулва. Внушавано беше, че държавата се грижи за хората и престъпленията са изключения, но това се оказа, че не е истина. Живели сме в лъжа", обясни той.

През 1954 г. в София десетки момичета се отдават на проституция, напуснали домовете си, това пише в архивите. "Властта ги връща по родните им места, но те издържат няколко дни и отново бягат. Има доклад от края на 50-те години, където се казва, че има около 650 проститутки и над 250 гастрольорки, известни на властта в София. Освен това около 20 000 деца са отпадали всяка година от училище, а впоследствие директно попълват криминалния контингент, ставайки рецидивисти", посочи Иванов. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase