„Погребението на Неофит беше държавно. Това е знак, че църквата може да участва повече в светските дела”, допълни той

Тече подмолна борба за власт в Сливенската митрополия. Ако се намесят хора с пари, всичко е възможно - с подкуп. Рязко увеличаване на гласовете не може да стане без пари. Чака ни дълга борба за власт между митрополитите и за патриаршеското було. Това каза в ефира на „Денят на живо” историкът и бивш директор на „Дирекция по вероизповедания” проф. Христо Матанов.

Седмица след погребението на Патриарх Неофит, хората продължават да поставят цветя на гроба му (ВИДЕО)

По думите му патриарх Неофит е бил компромисна фигура. „Негова заслуга беше успокояването на църквата. Сега може би не е нужен такъв човек. Новият патриарх трябва да съчетава налагане на волята с добротата - едното за пред хората, другото за пред митрополитите. Погребението на патриарх Неофит беше държавно. Това е знак, че църквата може да участва повече в светските дела”, коментира той.

Според него светското и духовното начало трудно се съчетават на църковните избори. „Няма такова понятие като избирателна активност. От седем духовни околии по шест души гласуват. Ще има 3-4 избора за кратко време. Натоварени са с много интереси и емоции. Първо предстои вот за сливенски митрополит. Основната трудност е казусът с Йеротей - игумен на Поморийския манастир. Там се намират много апетитни имоти и го обвиняват в търговия. Има лобиране и задкулисни интереси, но не може да се прави аналогия със светския свят”, смята проф. Матанов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase