Машината на компанията "Дронамикс" може да прелети с товар до 350 кг на разстояние до 2500 км и със скорост 200 км/ч

Бучка сирене ще лети като товар в първия търговски полет на "Дронамикс" - първата в света авиолиния за превоз на стоки с дистанционно пилотирани самолети. Оказва се, че българският традиционен продукт е част от създаването на пионерската технология.

Основатели на компанията са двамата братя Рангелови - Свилен и Константин. "Докато учех авиокосмическо инженерство в Нидерландия, продължавах да мисля за нещото, което най-много ми липсваше у дома - българското сирене", казва Константин.

Дотук от създаването на "Дронамикс" са изминали 10 години - подготовка за момента, в който ще бъде осъществен първият търговски полет в Гърция. Очакванията са това да се случи още тази година и вероятно товарът му ще бъде с резервни части - доставка за "Хелман" (Hellmann Worldwide Logistics). За да гарантират успех на търговските си операции в съседката ни, от "Дронамикс" имат подписано междуавиационно споразумение с Qatar Airways.

Именно този дрон може да пренася до 350 кг на разстояние до 2500 км със скорост 200 км/ч. Той лети на височина значително под тази на стандартните самолети, но над хеликоптери и други малки машини.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Веселина Йорданова, БТА