„Процесът срещу мен е нападение срещу Америка“, заяви 45-ият американски президент

Започна наказателният процес срещу 45-ият американски президент Доналд Тръмп в Ню Йорк. Това е първият подобен процес, който се води срещу президент. Републиканецът е обвинен, че е фалшифицирал бизнес документацията си, за да прикрие плащане на пари за мълчанието на Сторми Даниълс, бивша порно актриса малко преди изборите през 2016 г.

Ще последва избор на съдебни заседатели, но предвид известността на делото може да отнеме до две седмици, докато адвокатите на защитата и прокурорите се споразумеят за състава от 12 съдебни заседатели. „Процесът срещу мен е нападение срещу Америка“, заяви 45-ият американски президент при пристигането си в сградата на съда в Манхатън.

Ключово изслушване по делото на Тръмп за намеса в изборите в Джорджия

Пред сградата, на протест в подкрепа на Тръмп, поддръжниците му крещяха нецензурни думи по адрес на Джо Байдън и на главния прокурор на Манхатън Алвин Браг. Един от протестиращите развя флаг, който гласеше "Тръмп или смърт".

Така наречената афера с пари, „давани под масата”, е едно от четирите наказателни дела, които висят над Тръмп, включително историческите обвинения срещу предполагаемите опити на републиканеца да подмени изборите през 2020 г. и да попречи на победителя Байдън да встъпи в длъжност.

Ако бъде осъден по делото, милиардерът потенциално ще бъде изправен пред години затвор. Но правните наблюдатели смятат това за малко вероятно.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС