Какво предизвика недоволството на този сектор и регулиран ли е той от държавата?

Търсачи и търговци на гъби и горски плодове подготвят общонационален протест в центъра на София. Причината са предвидените законови промени, които регламентират тяхната дейност. Какво предизвика недоволството на този сектор и регулиран ли е той от държавата?

НС отмени патентния данък за бране на билки, горски плодове, гъби и трюфели

Васил Петров е и търсач, и търговец на трюфели във Великотърновско. Досега е плащал патентен данък и такси, въведени преди половин година, в размер на около 200 лева. Според него предвидените промени в Закона за облагане с данъци на физическите лица ще доведат до разрастване на сивия сектор и скок на финансовата тежест, поне четири пъти.

"Промените предвиждат да се върне старата нормативна база, в която търсачите трябва да плащат 10 процента корпоративен данък, да си плащат осигуровките и да подават декларация. А не съм сигурен при колко човека това ще стане", смята той.

Според шеф готвачите, превърнали трюфела в деликатесен продукт, в сектора цари анархия.
Проблемът, който продължaвал да стои е, че държавата оставя търговец и търсач сами да се оправят помежду си. "Берачите на трюфели искат да се скрият и остават топката в търговеца, а там стават аномалии. Един човек е извадил 2 тона, а друг – не е, а с това се издържа", посочи готвачът Станимир Радичев.

Подготвяният общонационален протест е планиран за вторник под прозорците на властта. За момента не е ясно дали търсачите ще излязат да протестират или само търговците и потребителите.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase