За целта Десислава има нужда от огромна финансова подкрепа

Възможно ли е хората с аутизъм в България да работят рамо до рамо с всички останали? Отговорът зависи от това кого питате. Една майка на дете с аутизъм вече действа по въпроса. Тя ремонтира стара и необитаема къща и мечтае да я превърне в център за професионално развитие на хората като нейното дете. Иска един ден те да откриват своите силни страни именно там, в този център. Ако това се случи, къщата би била първото такова място в страната ни. Но за да се изпълни каузата, е нужна огромна подкрепа от хората.

Мелани е едно от децата на България с диагноза аутизъм. И не, това не е история за захвърлени мечти. Напротив. Майката на Мелани има една мечта, която върви към своето сбъдване -  изоставена къща в село Кътина да се превърне в център за хора със специални възможности.

„Мечтата ми е да има местенце, където моето дете и други като нея да живеят спокойно. Да имат съвсем пълноценен начин на живот. Да бъдат спокойни и щастливи, да имат някакъв начин за препитаване”, споделя инициаторката от Фондация „Прегърни мама” Десислава Григорова.

Известни личности помагат за изграждането на водно-рехабилитационен център в Русе

Страхът, че не знае какво ще се случи с детето ѝ след нея, я е обзел през последната седмица. „Тази мисъл ме накара да направя проучване за това какво се случва с хората като нея, когато родителят, който се грижи за тях, умре. В България това нещо става сложно. Ако човекът не е под запрещение, държавата не прави нищо за него. Другият вариант е, ако човекът е под запрещение, да отиде в държавен дом, където като цяло отглеждането става с успокоителни и антипсихотици. Приспиват ги, за да не буйстват”, обясни майката на Мелани.

В полуизползваема къща тя решава да създаде място, каквото в много държави по света отдавна има - център, който не просто да събира хората с аутизъм, а ги развива професионално. Нейната мечта не е сама. Съвпада с тази на Неофит Савов. Вървят по калния път до къщата и искат един ден деца и възрастни с аутизъм да отивам там. Там да бъде открит и развиван техният талант.

„В България не съществува такова нещо. Това е всъщност групата, която е най-малко наемана и с най-малко работни места според световните статистики. След преминаване на такъв тип фондация 60% от хората са наети на работа. Ние не искаме да вадим космонавти, които да правят чудеса. Но когато вадих статистика, видях, че има много програмисти и изключителни дизайнери, защото те имат друга визия и начин на мислене. Даже на много места предпочитат такива хора, защото те не лъжат. Нямат нужда да лъжат. Много лоялни служители са и искам точно това нещо да се види в България”, споделя Неофит от Фондация „Прегърни мама”.

Млад художник с аутизъм преодолява трудностите чрез изкуството

„Ако даден човек с аутизъм има интерес към бижута или козметиката, ние трябва да видим как функционира моториката му. Да видим дали няма потенциал в математиката, или пък в работата с компютри. На следващо ниво започваме практически занятия, за да продължат съответните терапии”, допълва Неофит Савов.

И всичко това – безплатно за родителите. „Планът е да има продукти, които да се изготвят тук и да се продават. Ще ги изпращаме на хората, които искат да ни правят ежемесечни дарения. Ако съберем 1000 човека, готови да дадат по 5 лева, това ще е достатъчно, за да се покриват такъв тип разходи”, пресмята Неофит. Само че сега всичко това е едно огромно прекрасно пожелание, защото пред тях стои първата и най-трудна задача - да превърнат калта в постройка, а постройката в дом.

Над 27 хиляди деца имат специални образователни потребности

Идеята им е голям гараж да бъде превърнат в сензорна зала с място за обучение. Той е с голяма площ и ще им свърши много добра работа, казва майката на Мелани. „Идеята ми е, ако съберем достатъчно средства, да направим още една зала, която да се използва за обученията, които искаме да се случват на първия етаж. Ще се правят физически и ерготерапевтични упражнения, които са много важни за един човек с аутизъм” обяснява ни Десислава.

„Много ще се радваме да се свържат с нас строители. Ако пък на някой много му харесва каузата, 5 лева ще са от голямо значение”, споделя Неофит.

Десислава Григорова пък е създала страница „Прегърни мама” във Facebook, в която качва снимки от всички ремонтни дейности, всички финансови средства, които влизат. Разходите също ще бъдат качени. „Искаме да бъдем изключително прозрачни, за да може всеки един лев, който влиза, да се вижда как се разходва” посочи тя.

В стаята, която сега е само камъни, Неофит държи една своя друга кауза – книга, в която по детски, но честно е обяснено как някои деца са по-специални от други и защо в това няма нищо страшно. Той я е написал и сега ще я използва, за да помогне къщата да се превърне в мечтания център. „Всеки, който закупува книжката, помага на Фондацията „Прегърни мама”, тъй като даваме минимум 20% от средствата”, обясни авторът.

И Десислава, и Неофит разказват за къщата така сякаш центърът вече работи. Говорят с часове за мечтата си и ни убеждават в едно - в тази гледка някои ще виждат прах, кал и разруха. Други - мечта за сбъдване. Въпрос на избор.

Данни на фондация ПРЕГЪРНИ МАМА:

Банкова сметка БАНКА ДСК

IBAN - BG78STSA93000030817041

BIC – STSABGSF

REVOLUT: revolut.me/hugmom – или тел. 0888544981

PayPal: https://www.paypal.me/hugmom1502 или e-mail: jadinn@gmail.com

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase