Подписването се състоя в рамките на срещата на върха на НАТО във Вашингтон

Министрите на отбраната на България, Румъния и Гърция подписаха писмо за създаване на хармонизиран коридор за военна мобилност.

Подписването се състоя в рамките на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, в работата на която участват министрите на отбраната: Атанас Запрянов (България), Никос Дендиас (Гърция) и Ангел Тилвар (Румъния).

Ангел Найденов: Ние сме част от военния Шенген, предстои модернизация на инфраструктурата ни

С подписването на писмото се подчертава интересът на трите държави към създаването на коридор за военна мобилност. Този ход има за цел да насърчи сътрудничеството между Гърция, България и Румъния в рамките на съвместната мрежа на НАТО за административна подкрепа.

Писмото за намерение се отнася до пътни и железопътни коридори и модернизиране на инфраструктурата и мрежите в райони като Солун и Александруполис.

Подкрепата е насочена към гладкото и навременно разгръщане на съюзническите военни сили, като същевременно се прилагат единни правила и процедури за улесняване на трансграничното военно сътрудничество при придвижването.

Лидерите от НАТО: Членството на Украйна в Алианса е необратим процес

Писмото за намерения има за цел и да координира действията на договарящите се държави по отношение на военната мобилност и да създаде мрежа от маршрути между участниците, като ги хармонизира в четири области:

1. Трансгранично движение.

2. Координация на използваните транспортни средства.

3. Оперативна съвместимост и информация.

4. Развитие на инфраструктурата.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС