По думите му възниква въпросът дали ще бъдат разгърнати допълнителни съюзни сили на наша територия

Министър Тагарев споменава гражданска инфраструктура за пакет "Военна мобилност", т.нар. военен Шенген. Ние сме част от него, доколкото се развива в рамките на НАТО и ЕС. Той се изразява в облекчаване на условията за преминаване на военни сили и товари през границите, за да има по-бърза реакция на държавите. Така по-бързо съюзни сили ще могат да се разгърнат на територията на нуждаещи се страни. Това каза бившият министър на отбраната Ангел Найденов за "Денят на живо".

Ангел Найденов: Възможни са преговори и с Иран за освобождаване на екипажа на отвлечения кораб "Galaxy Leader"

По думите му възниква въпросът дали ще бъдат разгърнати допълнителни съюзни сили на наша територия. "Въпросът за увеличаване на числеността на многонационалните бойни групи до ниво на бригада беше решен на срещата във Вилнюс през юли. За да се стигне до разгръщане на бригада от 5000 военнослужещи, трябва да се създадат нужните условия. Става дума за шосета и развитие на жп връзките и свързаността им в международен план, както и модернизиране на големи самолети за доставка на военна техника и многочислени сили. Същото се отнася и за пристанищата ни. Създаването на център за сглобяване на бронираните машини, които ще получим, е част от договор. Предвижда се това да се случи на територията на завод "Ивайло" във Велико Търново. Освен това в региона ще се създадат способности за поддържане на машините", коментира той. 

По думите му ЕС няма как да компенсира спиране на американската военна помощ за Украйна. "Страната попадна в изключително сложна геополитическа ситуация. Върху нея въздействат скромните резултати от контранастъплението. От обещаните 1 млн. снаряда до момента са предоставени едва 400 хиляди. Русия дава до 40% от държавните разходи за войната", заяви Найденов.

Целия разговор гледайте във видеото.