По данни от болницата повечето пациенти са мъже

8 души само за месец са били приети след инциденти с електрически тротинетки в Отделението по неврохирургия на УМБАЛ Бургас. Двойно повече са случаите, при които пострадалите са потърсили медицинска помощ в спешното отделение на лечебното заведение, но са отказали хоспитализация. По данни от болницата повечето пациенти са мъже. Сред пострадалите обаче не липсват и деца.

Още преди четири години Законът за движение по пътищата регламентира, че водачите на тротинетки трябва да имат навършени 14 години. До навършване на 16-годишна възраст децата могат да се движат с тях само по велоалеи. След това – и по улици, но задължително с каска, ако нямат навършени 18 години.

Община Варна конфискува над 100 електрически тротинетки

„Броят на тези случаи нарасна през последните с навлизането на този вид превозни средства. Основно пострадалите са млади и активни мъже”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” специалист-ортопедът от Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ Бургас д-р Емил Стоянов.

Той посочи, че броят на пациентите с травми нараства драматично през летните месеци. „Голям е и травматизмът, причинен от ПТП-та, както и от домашни инциденти”, подчерта той.

Началник на Пътна полиция – Бургас Пламен Николов обясни, че разрешената скорост на тротинетките по закон е до 25 км/ч. „Те трябва да се управляват само по велосипедната инфраструктура. Ако липсва такава – те могат да се движат в най-дясната част на улици, отворени за обществено ползване, по които максималната скорост е до 50 км/ч. От началото на годината до момента имаме 6 акта и 168 фиша за нарушения на Закона за движение по пътищата от водачи на тротинетки”, посочи Николов.

Повече по темата гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase