Вече 24 часа продължават да се чуват единични гърмежи

Първа жертва на пожара и взривовете в складове за фойерверки край Елин Пелин. 48-годишен мъж почина въпреки усилията на лекарите, а дъщеря му се бори за живота си. Двама души все още са в неизвестност. Единият е синът на собственика на складовете, а другият е служител. Пожарът обаче все още не позволява на пожарникарите да влязат на терен.

След взривовете в складове за фойерверки: Безсънна нощ за жителите на Елин Пелин (ОБЗОР)

Вече 24 часа продължават да се чуват единични взривове на фойерверки. Военни хеликоптери започнаха да изливат вода над димящите складове.

Електрозахранването в района вече е възстановено, а евакуираните могат да се върнат в домовете си. Местната власт е отчела, че близо 100 души са изкарали нощта в спорната зала на селото. Все още не е възстановено газоподаването, тъй като два от складовете са били газифицирани и това представлява опасност.

От МВР съобщават още, че са направили просека между складовете и най-близките къщи. 

Снимка: Булфото

Първата жертва на взривовете е 48-годишният доц. Петър Шишков от Минно-геоложкия университет.

„Това е едно от починалите лица. С други две лица нямаме връзка”, заяви главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев.

В неизвестност продължават да бъдат 22-годишния син на собственика на фирмата за пиротехнически изделия и още един 60-годишен мъж.

„След като е възникнал взрив, охранителят  е пристъпил към мястото на взрива и е успял буквално да извлече момичето и мъжа. В последствие шестима доблестни пожарникари, които бяха на терен, поеха огромен риск за живота си, влязоха буквално в горящия и гърмящия епицентър и първо извадиха доцента, в последствие извадиха момичето в окаяно състояние”, обясни Кангалджиев.

По информация на NOVA фирмата е имала поръчка за сватбено тържество, което е трябвало да се състои днес. Доц. Шишков, дъщеря му и другите двама мъже са подготвяли пиротехническите изделия в помещение извън складовете, но в рамките на базата.

„Най-вероятно се касае за някаква човешка небрежност”, заяви гл. комисар Кангалджиев.

Собственикът на фирмата, както и очевидец на инцидента, вече са разпитани. Служителят разказал, че бил в средата на склада, когато започнали взривовете.

„Не знае какво се е случило, просто това, което вижда в един момент, е, че възниква взрив”, каза Кангалджиев.

Денонощие след началото на кошмара, местните жители още не могат да се върнат в домовете си заради остатъчни взривове.

А макар и локализиран и овладян, огънят в складовете все още не позволява на сапьори и военни да влязат на оглед.

„Няма горящ жив огън, има тлеене в засегнатите складове”, обясни Кангалджиев.

Огънят не е засегнал помещението, в което се съхранява пиротехника с еквивалент на 2 тона тротил, показали първоначалните огледи отвисоко.

„Имаме един склад, който е с количество, наподобяващо на досега гръмналото. Този склад засега е запазен. Целта ни е да го запазим”, заяви комисар Кирил Желев, началник на СОБТ.

От рано сутринта вертолет „Кугър” и Ми-17 се включиха в района като помощ за гасенето на огъня.

40 военни са на терен, готови да влязат след угасяването на огъня. Други 12 със специален робот могат да тръгнат от Белене.

„Могат да влязат, когато няма опасност за операторите”, обясни бригаден ген. Станимир Йорданов.

Следователи от Националната следствена служба също са на място. Те са извършили оглед на склада на голяма верига за хранителни стоки, който се подпали от взривените фойерверки. Огънят там е потушен и няма пострадали служители.

Спешно търсят кръводарители за момичето, пострадало при взривовете край Елин Пелин

Състоянието на 20-годишното момиче, което също пострада при взривовете, остава критично. Тя е дъщеря на загиналия Петър Шишков.

20-годишната Кристина Шишкова е първата закарана снощи в „Пирогов”. Това става минути преди 20 часа. Момичето е 85% изгаряния, термична травма на белия дроб и сериозна интоксикация.

„20-годишното момиче е с доста обширни изгаряния и за съжаление също с инхалация на отровни газове, което прави ситуацията изключително тежка, изключително притеснителна. На практика е със заплаха за живота”, заяви тази сутрин проф. д-р Николай Габровски, началник на Клиниката по неврохирургия в УМБАЛСМ „Пирогов”.

„Ние правим всичко възможно до последния момент за всеки пациент, така че битката продължава – неравна е, но продължава”, заяви проф. д-р Габровски.

По обед днес в социалните мрежи се появи призив за кръводаряване. Преподаватели от Минно-геоложкия университет организираха акция в помощ на дъщерята на своя колега.

„Започнаха да идват хората след 12:30 часа, като са чули по медиите. Оттогава може би едно около 20-ина души има”, обясни д-р Веселин Павлов, Национален център по трансфузионна хематология.

Дори и броят на дарителите да не покрие необходимото количество кръв, от центъра са категорични: резервът в банката им ще го покрие.

Снимка: БГНЕС

А в района на взривовете хората изкараха безсънна нощ.  Мнозина прекараха нощта в колите си или на улицата. Други се евакуираха в столицата. Създадена беше организация част от хората от Елин Пелин да бъдат настанени в Центъра за развитие на човешките ресурси.  Но хора не отидоха нито в центъра над квартал „Кремиковци“, нито в читалището на Елин Пелин.  Някои предпочетоха да прекарат нощта на открито. 

Щети има по десетки къщи. За щастие, няма пострадали хора.

Голяма част от жителите, които вчера се евакуираха за минути, вече се завръщат по домовете си, с надеждата, че няма да има сериозни щети. Техните къщи са на по-малко от километър от взривовете. Някои от тях разказаха, че при първата ударна вълна домовете им се разтрисат, а при втората, която беше и най-силна, стените се напукват и се чупят прозорци и комини.

Днес докато хората разчистват сами щетите, се питат дали някой ще им помогне да възстановят онова, което са градили, но е разрушено.

Двойно завишени са били нормите на фини прахови частици във въздуха над Гара Елин Пелин

След пожара и експлозиите, продължили с часове, хората в района се притесниха и за качеството на въздуха, който дишат. Столичната община и Министерството на околната среда и водите изпратиха мобилни станция за контрол на въздуха.

Пикът е отчетен рано днес от по-близката до мястото на инцидента станция и показва стойности от 128 микрограма фини прахови частици. Въпреки че това е повече от нормата от 50 микрограма, средните дневни стойности не са завишени, тъй като след това нивото е спаднало. За съжаление не е ясно какви химични съединения са попаднали във въздуха в резултат на взривовете. Информацията, която имаме е че подобен анализ ще бъде направен едва след като бъдат допуснати на място съответните служби и бъде изяснено какъв вид и какво количество пиротехника е имало в складовете.

Ден след десетките взривове какъв въздух дишат хората района на Елин Пелин не става напълно ясно.

„Нито са ясни условията, нито какво е горяло, така че е трудно да се твърди, че има диоксини и флорани. Както и каква е тяхната концентрация. Те не се измерват с мобилни станции, а с устройство и отиват за анализ в лаборатории”, заяви Ренета Колева, зам.-министър на околната среда и водите.

Това, за което предимно следят поставените станции на екоминистерството и на столична община,  е наличието на фини прахови частици, азотен диоксид и серен диоксид.

„Това е станция за емисионен контрол. Тя е влязла в работен режим още в 01:00 ч. Нивата не са високи, съвсем леко завишение има. Най-висока концентрация има в 09:00 ч.”, заяви Румяна Гълъбова, началник на отдел "Въздух" към СО.

„Данните не показват риск за хората”, увери Ренета Колева.

Какво обаче е навлязло в атмосферата след взривовете и доколко е опасно ще стане ясно след дни.

На запитване от NOVA дали има опасност за складираните хранителни продукти в засегнат от пожара търговски склад - от Българската агенция по безопасност на храните заявиха, че все още нямат достъп до тях.

„В първия възможен момент Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) има готовност да изпрати екип за проверка на състоянието на хранителните продукти и съоръженията за съхранението им. В случай на констатирано несъответствие незабавно ще бъдат предприети необходимите действия”, се казва в позиция.

Версиите за случилото се

При вчерашната трагедия край Гара Елин Пелин не е имало експлозия, а много силно и интензивно горене. Това твърдят експерти по боеприпаси пред камерата на NOVA. Огромните облаци вероятно се дължат на комбинацията от горящ черен барут и магнезий, които са в състава на фойерверките. Вече има и спорове за причината за пожара.

Не детонация, а взривно горене е предизвикало издигащите се на десетки метри над земята огнените стълбове над склада с фойерверки.

„Там има горене, а не взривяване. Тоест единствените поражения са от пожара и потенциално замърсяване”, коментира Валентин Радев, експерт по боеприпаси.

Огнените кълба в основата на димните стълбове били всъщност съвкупност от няколко огнища с температура до 1000 градуса по Целзии. При такава температура се топи златото.

„Лумва така, както Вие сте го видели, даже имаше червен облак, който прилича на взрив на тротил. Това са тези неща, които изхвърлят пиротехниката на голяма височина. Вътре има черен барут. Горяха коли, изгоря дори метал”, обясни още Валентин Радев.

Липсата на детонация означавала липса на метални осколки. Запалени остатъци от фойерверките обаче вероятно докарали огъня върху базите на голяма верига супермаркети, падайки от високо.

„Няма детонация - 9000 метра в секунда, тази е най-голямата. При тротила е 7000 метра секунда. За 1 секунда се мести на 7 километра вълната. При пиротехниката е 200-300 метра”, обясни Валентин Радев.

Част от експертите са на мнение, че трагедията е плод на липса на контрол върху съхранението на пиротехниката.

„Те са под един и същи правилник и за тях отговаря дирекция КОС към МВР”, заяви Красимир Петров, експерт по боеприпасите.

„Но е странно, че директорът на ГДНП каза, че не знае какво има в тези складове. Няма как ГДНП да не знае”, коментира Милен Иванов, експерт по сигурността.

 Странно е, казват още експертите, че точно до складовете минава подземен газопровод. По заповед на енергийния министър газоподаването по него е спряно още вчера. Няма единодушие и за причините за пожара. Според един е саботаж, а според други грешка при боравене с пиротехника.

„Имам инфо, че този склад е имал всичката нужна техника, за да не позволи случайно запалване и такива инциденти”, заяви криминалистът Иван Савов.

„Когато вече са готови фойерверките за зарята, тогава става инцидента. Тоест може това изобщо да не се е случило в склад”, смята Красимир Петров.

Още гледайте във видеото. 

Репортер: Мартин Керефейски, Алис Дамянова

ВСИЧКО ЗА ВЗРИВОВЕТЕ В СКЛАДА ЗА ФОЙЕРВЕРКИ ЧЕТЕТЕ ТУК 

Всеки желаещ може да помогне за събиране на средства в помощ на семейството на Петър Шишков на следната банкова сметка: 

Централна Кооперативна Банка АД

IBAN: BG12CECB979010J6221200

Титуляр: Виолета Югова-Шишкова

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase