Гледайте „Без багаж” тази събота от 13.00 ч. по Diema

Предаването „Без багаж” тази събота по Diema ще отведе зрителите до индийския мегаполис Делхи, където екипът полага неимоверни усилия да заснеме епизодите си.

Снимането сред пелена от заводски дим и изгорели газове се оказва голямо предизвикателство. Още по време на полета си над Делхи приключенците забелязват мръсната пелена над мегаполиса. Предположението, че има пожар, обаче, се оказва погрешно. 25-милионното население на Делхи е принудено да оцелява сред истинска екологична катастрофа. Всички кашлят, а очите парят при излизане навън. В моловете се продават маски с най-различен дизайн и специални филтри за пречистване на въздуха, предназначени за „капризните туристи”, които роптаят срещу замърсяването. Толкова са скъпи, че местните дори не могат да си помислят да се сдобият с такива. Правят се, че всичко е наред и продължават да се успокояват, че правителството се грижи за тях, като строи нови заводи. Ако искате да видите нещо в Делхи, трябва да се приближите до него, в противен случай ще зърнете само силует – на паметник или сграда.

Неслучайно климатът по целия свят се променя толкова драстично. При извършените замервания през 2015 г. Ню Делхи се нарежда на 154-то място от 230 града, заради силно замърсения си въздух. Световната здравна организация класира Ню Делхи като най-замърсен град за 2014 г. сред 1600 града по света.

През декември 2015 г. Върховният съд на Индия налага редица рестрикции на транспортната система. Сред тях е забраната да се регистрират дизелови автомобили, всички таксита трябва да преминат на газ. Забранява се на транспортни средства, по-стари от 10 години, да влизат в столицата. Как се оцелява в най-замърсения град?

Отговорите очаквайте в „Без багаж” тази събота, 30 април, от 13.00 ч. по Diema.