Над 100 млади хора присъстваха на първия семинар в София, част от академията „Иновация в действие“

В присъствието на над 100 млади иноватори и много интересни събеседници се проведе първият семинар, част от третото издание на академия „Иновация в действие“. Инициативата е със социален характер и има за цел да инвестира в младите хора, като развива техните знания и практически умения в създаването на иновативни проекти, както и да ги подкрепя в генерирането на идеи в областта на технологичните и социални иновации, здравословния живот и безопасността.

Официални гости бяха Спирос Номикос, изпълнителен директор на „Солвей Соди“ АД, и Тим Курт, изпълнителен директор на „Аурубис България“ АД, основен партньор в проекта. Те говориха с присъстващите за иновациите в корпоративна среда и успешните иновативни практики.

Специални гости на първия семинар бяха Сергей Петров и Иван Канев, основатели на революционната система Bee Smart Technologies. Това е интелигентна система за пчелни кошери, които позволяват на пчеларите да имат постоянен контрол и наблюдение над пчелите и да реагират в правилния момент при възникване на проблем.  Bee Smart Technologies е българският финалист на международния конкурс за социални иновации The Venture и един от New Europe 100 Challengers на Google.

Сергей Петров и Иван Канев представиха своя продукт – каква е неговата цел, с какво е иновативен, каква е добавената му стойност за потребителите. Те споделиха пред присъстващите как се ражда иновацията – от идеята до превръщането ѝ в жизнеспособен и финансово независим проект. По време на събитието младите хора се запознаха с това как и защо да се включат в безплатната академия и състезание. „Иновация в действие“ се провежда едновременно в София и Варна, а участници от други градове в страната ще имат възможност да се включат дистанционно чрез специални онлайн обучителни сесии на живо. Семинарът във Варна ще се проведе на 26 май 2016 г. 

През следващия етап от Академията, който е в началото на септември, всички участници ще минат през серия от безплатни обучения, които да изградят у тях разбиране, знания и умения за устойчиви иновации. Всеки, който желае да се включи в тях вече може да кандидатства чрез специалната форма на http://innovationinaction.eu/. В хода на академията класираните ще получат подкрепа и експертно мнение при разработването на проектите си от ментори и лектори-практици. Най-добрите три проекта, избрани от престижно жури, ще получат специални образователни награди – безплатно участие в  лятна програма на Solvay Brussels School of Economics and Management в Брюксел и магистратура по иновации, предприемачество и финанси в България.